Hrvatska: Trgovci spremni za papin dolazak

Radiosarajevo.ba
Hrvatska: Trgovci spremni za papin dolazak

Premda su širom Hrvatske prisutna i negodovanja zbog velikih izdataka koja će iz državne kase platiti posjetu pape Benedikta, ima i onih koji računaju na vlastitu korist od ovog događaja. Trgovci se već danima pripremaju za dolazak pape Benedikta XVI u Zagreb - suvenirska ponuda svodi se na predmete oblijepljene papinom slikom u bijelim, crvenim i zelenim haljinama, i vatikanske zastave.

Po cijeni od deset do 20 kuna trgovci će naplaćivati svaki bedž, privjesak ili magnet s likom pape, majicu 50 kuna, dok će vatikanska zastavica njegove vjerne sljedbenike koštati 15 kuna. Oni domišljatiji, izradili su majice s natpisom Benedikt XVI koje podsjećaju na dresove fudbalera koje nazivaju "Benedikt".

Zaraditi bi mogle i pojedine knjižare koje su odmah dale popust na knjige za vrijeme papine posjete iako knjige nemaju veze sa papom i Katoličkom crkvom.

Dobro će proći i prodavači kabanica. Dosjetljivi trgovci trljaju rukama jer s papinim dolaskom, vrlo vjerojatno s pravom, očekuje se napad šopingholičarskog adrenalina.

Dan prije papine posjete Zagreb je pod policijskom opsadom. Zgradi Hrvatskog narodnog kazališta ne možete se ni prići, zgrada je obavijena policijskim trakama. Radnici čiste cestu pred pozorištem, u toku je i čišćenje velesajamske sale za prihvat hodočasnika, područje kojim takođe patroliraju grupe policajaca.

U svakom slučaju, plavci sa psima su gdje se god okrenete, svaki prolaznik potencijalni je sumnjivac, i dok prolazite pokraj njih teško je izbjeći njihov "bezbjednosni pogled" - prenose mediji. Po gradu se lijepe poruke o uklanjanju automobila rutom kojom će prolaziti papa, zapečačeni su rasvjetni stubovi na Trgu bana Jelačića, a nad katedralom je nadlijetao helikopter.
        
Papa Benedikt XVI sutra počinje dvodnevnu posjetu Zagrebu tokom koje će se poglavar Rimokatoličke crkve sastati s državnim vrhom, javnim ličnostima i vjernicima na dva molitvenog skupa.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak