Hrvatska sigurno do kraja juna završava pregovore

Radiosarajevo.ba
Hrvatska sigurno do kraja juna završava pregovore

U Vijeću Evropske unije intenzivno se radi na usaglašavanju pregovaračkih stajališta za preostala poglavlja u pristupnim pregovorima s Hrvatskom i postoje sve naznake da će pregovori biti okončani do kraja juna, doznaje se iz izvora mađarskog predsjedništva.
  
"Uvjeren sam da će pregovori biti dovršeni do kraja mađarskog predsjedništva" a za njihov završetak ključna će biti poruka Evropskog vijeća, rekao je izvor koji je želio ostati neimenovan, prenosi Hina.
 
Time je naznačio da do zatvaranja preostala četiri poglavlja možda ipak neće doći 21. juna za kada je još od prije planirana međuvladina konferencija o pristupanju, nego u sedmici nakon sastanka Evropskog vijeća, tijela koje okuplja šefove država ili vlada zemalja članica, koje se sastaje 23. i 24. juna.
 
Očekuje se da će Evropsko vijeće donijeti političku odluku o završetku pregovora i potvrditi datum pristupanja 1. jula 2013. godine.
 
Hrvatskoj ostaje za zatvoriti poglavlja Pravosuđe i temeljna prava (23), Tržišno natjecanje (8), Finansijske i budžetske odredbe (33) i Ostala pitanja.
 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak