Hrvatska se zadužuje za 760 miliona eura

Radiosarajevo.ba
Hrvatska se zadužuje za 760 miliona eura

Vlada Ive Sanadera, danas je "uspješno" odgovorila na sve kritike kako nisu u stanju pokrenuti devet od deset vlastitih antirecesijskih mjera, tako što su se odlučili u inozemstvu zadužiti za rekordnih 750 miliona eura, piše index.hr.

To je najviše zaduživanje Hrvatske od proglašenja samostalnosti, a najveća zaduženje bila su manja od 500 miliona  eura.

Naime, riječ je, kako je predstavio danas šef Vlade o izdanju euroobveznica u vrijednosti 750 miliona eura na inozemnom tržištu.

"Tako pribavljena sredstva utrošit će se za pokrivanje tekuće otplate glavnica kreditnih obaveza koja će ove godine doći na naplatu", objasnio je danas smireno Sanader, dok je ministar financija Ivan Šuker objašnjavao kako se tzv. euroobveznice plasiraju po nepromjenjivoj kamatnoj stopi od 6,5 posto.

"One će doći na naplatu za pet godina i šest mjeseci", rekao je radosnu vijest Šuker, dok je Sanader objašnjavao kako se ide u zaduživanje samo kako bi se oslobodio prostor domaćem gospodarstvu kod hrvatskih banaka, ali i da bi se ispitala pozicija na međunarodnom tržištu.

Uspjeh hrvatske Vlade

"U uvjetima, kada neke članice Europske Unije nemaju pristup međunarodnom tržištu kapitala, mi plasiramo obveznice i tako dokazujemo da se sve ocjenjuje pozitivno odnosno da se zadužujemo u vrlo nepovoljnim makroekonomskim uvjetima. To je ništa drugo nego uspjeh hrvatske Vlade i svih čimbenika koji s nama vode ekonomsku politiku", rekao je Sanader danas na zasjedanju Vlade, na kojoj je pojašnjeno kako je do sada upisano 1,2 milijardi eura obveznica.

Hrvatski inozemni dug iznosi trenutno iznosi 39.9 milijardi eura, a uoči raspada SFR Jugoslavije, u oktobru 1991., bivša je država bila dužna oko 16 milijardi dolara, odnosno 14,6 milijardi eura. Hrvatska se prema nedavnom istraživanju pokazala kao najzudeženija zemlja od sljednica bivše Jugoslavije.

Podsjetimo, kako smo jučer pisali, neprovođenje antirecesijskim mjera Hrvatska je dovedena rub kraha. Prema podacima koje je jučer iznio čelnik Hrvatske udruge sindikata Ozren Matijašević unutarnji dug popeo na oko 16 milijardi kuna, a dug se mjesečno povećava za dodatnih 600 miliona kuna.

Kritična granica postavljena na 20 milijardi kuna, nakon čega bi mogao uslijediti krah gospodarstva. Najveći uteg trenutno je neprovođenje antirecesijske mjere plaćanja unutar 60 dana, i to posebice u velikim javnim poduzećima. Pet velikih javnih tvrtki među kojima su INA, te monopolisti HEP, Hrvatske željeznice, HAC i HC trenutno imaju duga prema svojim dobavljačima više od 6 milijardi kuna.

index.hr/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak