Hrvatska: Rat crkve i boraca za sekularno društvo

Radiosarajevo.ba
Hrvatska: Rat crkve i boraca za sekularno društvo

“Jovanoviću, u ime Isusovo, ostavi našu djecu”, stoji na jumbo plakatima koji su se jutros pojavili u Zagrebu, što je novi primjer kampanje koju udruženja i mediji bliski katoličkoj crkvi u Hrvatskoj vode protiv uvođenja zdravstvenog odgoja u škole.

Poruka je namijenjena ministru zdravstva, Željku Jovanoviću. Jutarnji list piše da iza plakata stoji kršćanski mjesečnik Nacija, koji je ranije izazvao polemike pisanjem o „opasnostima joge“, izopćenju iz Crkve zbog abortusa, te iznošenjem „svjedočenja oslobođenih od homoseksualnosti“.

Crkva kreće u 'ofanzivu'

Sama hrvatska biskupska konferencija je najavila vanrednu sjednicu na kojoj bi njeni članovi trebali raspravljati o uvođenju zdravstvenog odgoja u škole, tvrdi hrvatski sedmičnik Globus, te dodaje da će Crkva, budući da nije uspjela dogovoriti sastanak s ministrom Jovanovićem, krenuti s 'čvrstom kampanjom' u kojoj bi se mobiliziralo 7.000 ljudi.

Pozivajući se na izjavu neimenovanog saradnika kardinala Bozanića, Globus piše da će od početka februara više hiljada svećenika, časnih sestara i volontera svakog dana govoriti na javnim tribinama protiv zdravstvenog odgoja.

Crkva dijelila letke protiv zdravstvenog odgoja

Ministar Jovanović je odgovorio da ga ovakve najave neće pokolebati, te poručio Crkvi da pročita mišljenja pravobraniteljice za djecu, za ravnopravnost spolova, ali i presudu Evropskog suda za ljudska prava.

'Skup razuma' u Zagrebu

Tema zdravstvenog odgoja, koja je već sedmicama top tema u Hrvatskoj, okupila je večeras i dvjestotinjak građana na zagrebačkom Cvjetnom trgu na 'Skupu razuma', kojim su podržali vladu u kreiranju školskog zdravstvenog odgoja na temelju naučnih činjenica i ustavnih vrijednosti, te se usprotivili miješanju Katoličke crkve u obrazovni sistem.

Većina protiv miješanja crkve u obrazovanje

Sudionici su na Cvjetnom trgu istaknuli transparente s natpisima: "Zdravlje djece važnije je od dogmi", "Isus lijevo, crkva desno", "Isus je bio mirotvorac, a crkva?", "Zdravim razumom do zdravlja" i dr.

Predstavnici Koordinacije za sekularnu Hrvatsku, ad hoc osnovane radi organizacije okupljanja, pročitali su proglas, objavljen na njihovoj internetskoj stranici, u kojem ističu da u sekularnoj državi, kakva je po Ustavu i Hrvatska, javno školstvo mora biti također sekularno i da o njemu treba odlučivati Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta, poštujući znanstvena dostignuća te sekularne ustavne vrijednosti.

Zdravstveni odgoj: Pismo nastavnice učeniku

Oni su dodali da smatraju da se manipulira roditeljima i javnošću lažnim argumentima radi pritiska na vladu kako bi odustala od uvođenja sekularnog i na činjenicama zasnovanog zdravstvenog odgoja.

Među okupljenim građanima bili su i književnici i intelektualci Predrag Matvejević i Edo Popović, akademik Vlatko Silobrčić i drugi.

Ckvra, HDZ i nekolicina udruženja bliska crkvi, smatraju da je rodna ideologija u dubokoj suprotnosti sa kršćanskom antropologijom, te da se forsiranjem zdravstvenog odgoja krši vjerska sloboda djece i mijenja njihov svjetonazor.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak