Hrvatska: Prva hapšenja zbog downloada filma

Radiosarajevo.ba
Hrvatska: Prva hapšenja zbog downloada filma

Interpol iz Luksemburga prijavio je dvojicu stanovnika Kaštela kraj Splita da su neovlašteno skinuli nekoliko filmova, računalnih igara i paket programa Microsoft Office. Oštećene su kompanije Microsoft, Electronic Arts i Dreamworks.

Splitska policija nakon toga privela ih je zbog piratstva na internetu. Ovo je jedan od prvih slučajeva u Hrvatskoj da se privode građani zbog piratstva, bez namjere daljeg umnožavanja ili prodaje.

M. V. (39) je skinuo nekoliko filmova i igrica, a T. V. (36) je skidao Microsoftove programe i igrice, među kojima Call of Duty, Need for Speed, piše Večernji list.

Nakon što su ih saslušali, policija je dvojicu Kaštelana pustila da se brane sa slobode.

Protiv 39-godišnjaka bit će podnesena kaznena prijava za nedopuštenu upotrebu autorskog djela, a 36-godišnjak će uz tu prijavu dobiti i onu za povredu prava proizvođača zvučne ili slikovne snimke te prava u vezi s radiodifuzijskim emisijama, djelo koje je opisano u članku 231 Kaznenog zakona Hrvatske.

Akteri slučaja nisu željeli istupiti u javnosti, jer smatraju da im ovaj slučaj može upropastiti njihove građanske živote.

Večernji list iz neslužbenih izvora saznaje da je Interpol na dvojicu Hrvata nabasao slučajno, istražujući neki drugi slučaj, ali ih je po službenoj dužnosti prijavio policiji u Zagrebu. 

ACTA i domaći zakoni
Trgovinski sporazum ACTA kojim se želi spriječiti krivotvorenje i zaštitita autorskih prava, u Hrvatskoj još nije zvanično razmatran, no ovaj slučaj pokazuje na koji način će se stvari rješavati u državama koje ga prihvate. Iako će im se u Hrvatskoj suditi po domaćim zakonima te države, ovi građani su uhapšeni zbog nelegalnog skidanja filmova s interneta, aktivnosti koju želi spriječiti ACTA. Ovaj sporazum dosad su potpisali SAD, Japan, Kanada i 22 zemlje članice Europske unije, a među zemljama koje to nisu učinile su Njemačka i Danska.

U Velikoj Britaniji nedavno je uhapšen veći broj ljudi kojima prijeti i do 10 godina zatvora zbog ilegalnog skidanja muzike. Zbog brojnih prigovora čak je i Europska komisija odustala od ratifikacije sporazuma te se zbog toga obratila Sudu pravde Europske unije koji treba ocijeniti krši li ACTA neka od temeljnih prava EU.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak