Hrvatska policija i SIPA razbili lanac prodaje droge

Radiosarajevo.ba
Hrvatska policija i SIPA razbili lanac prodaje droge


U zajedničkoj akciji policije Hrvatske i Agencije za istrage i zaštitu BiH razbijen je lanac krijumčara marihuane, uhapšeno je deset državljana BiH i zaplijenjeno skoro 40 kilograma marihuane vrijedne oko 700.000 kuna (oko 180.000 KM), javlja agencija Srna.

Akcija pod nazivom Bela počela je 5. marta na osnovu informacija zagrebačke policije o grupi državljana BiH koji ilegalno borave u Hrvatskoj i prodaju marihuanu, rečeno je danas na konferenciji za novinare predstavnika SIPA-e i MUP-a Hrvatske u Zagrebu.

Policija je u BiH 11. i 12. marta nakon oružanog sukoba pripadnika zločinačke grupe, uhapsila šest osoba i pronašla 21,2 kilograma marihuane, prenose hrvatski mediji.

Na području Zagreba su 13. i 14. marta uhapšena još četvorica osumnjičenih, takođe državljana BiH, te zaplijenjeno 17,9 kilograma marihuane i više od 50.000 kuna, za koje se sumnja da su "zarađeni" preprodajom droge.

Pomoćnik direktora SIPA-e Anđelko Hrgić zahvalio je hrvatskoj policiji za saradnju i brzu razmjenu informacija i obavještajnih podataka, što je dovelo do razbijanja krijumčarske grupe koja je marihuanu nabavljala u Makedoniji i potom je skrivenu u plinskoj boci putničkog automobila prokrijumčarila u BiH i Hrvatsku.

Hrgić je na konferenciji za novinare rekao da akcija još traje, te da je u toku pretraga dva lokaliteta na području Zenice i dva na području Tuzle.

Četvorica koja su uhapšena na području Zagreba zadržana su u jednomjesečnom istražnom zatvoru zbog opasnosti od bijega i ponavljanja krivičnog djela, a prvoosumnjičeni 36-godišnjak i zbog posebno teških okolnosti krivičnog djela.

USKOK je protiv svih pokrenuo istragu zbog sumnje da supreprodavali drogu u okviru zločinačkog udruženja. Prvoosumnjičeni se tereti i za podsticanje na ubistvo jer je navodno u BiH naložio da se angažuje i naoruža više osoba koje su trebale likvidirati jednog pripadnika zločinačke grupe.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak