Hrvatska otvorila posljednja tri poglavlja pregovora sa EU

Radiosarajevo.ba
Hrvatska otvorila posljednja tri poglavlja pregovora sa EU

Jadranka Kosor (foto: Pixsell)


Hrvatska premijerka Jadranka Kosor ocijenila je da je Hrvatska na današnjoj pristupnoj konferenciji ušla u posljednjih 500 metara maratonske utrke pregovora za ulazak u Evropsku uniju, ali je naglasila da se radi o iznimno zahtjevnoj posljednjoj dionici.

Susjedna Hrvatska je na pristupnoj konferenciji u Bruxellesu otvorila posljednja tri poglavlja pregovora - Pravosuđe i temeljna prava, Tržišno natjecanje i Vanjska, sigurnosna i obrambena politika, te zatvorila dva, Javne nabave i Porezi.Tim činom Hrvatska je otvorila sva poglavlja, a zatvoreno ih je 20 od ukupno 33.

“Ovo što se dogodilo danas je zapravo označavanje posljednjih 500 metara u maratonu koji se zove pregovori za ulazak Hrvatske u EU. Tih 500 metara bit će vrlo teški i zahtjevni, ali sam sigurna više nego ikada, upravo danas, da ćemo mi to uspješno svladati”, kazala je Kosor na konferenciji za novinare, prenosi Hina.

Premijerka je dodala da očekuje, kako će Hrvatska do kraja godine završiti posao koji se odnosi na tehničko završavanje pregovora te vrlo brzo početkom 2011. potpisati pristupni ugovor.

Kosor je također ocijenila da je ključni trenutak da se “rasplete klupko” bio prije godinu dana kad je započela razgovore sa slovenskim premijerom Borutom Pahorom.

radiosarajevo.ba


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak