Hrvatska: Odvoz mlijeka u bioplinska postrojenja

Radiosarajevo.ba
Hrvatska: Odvoz mlijeka u bioplinska postrojenja


Iz Ministarstva poljoprivrede Hrvatske su danas obavijestili javnost da su započeli s provedbom Akcijskog plana za rješavanje krize mliječnog sektora odvozom mlijeka sa povišenim aflatoksinom u bioplinska postrojenja. Paralelno sa ovim procesom, tokom dana započinje i distribucija stočne hrane farmerima kod kojih je pronađeno mlijeko sa povišenom razinom aflatoksina, piše Fena.

Za mlijeko odvezeno u bioplinska postrojenja farmere će djelimično obeštetiti Ministarstvo poljoprivrede temeljem izračuna koji će biti naknadno objavljen, napominju iz Ministarstva.

Putem sistema Ministarstva poljoprivrede (Hrvatska poljoprivredna agencija i Poljoprivredna savjetodavna služba) danas kreće i obavijest za farmere (letak) u kojoj se među ostalim nalazi i uputa za hranidbu mliječne stoke.

Veterinarski inspektori i sve ostale službe Ministarstva poljoprivrede nastavljaju s akcijom analize mlijeka i stočne hrane na svim farmama za koje postoje sumnje da imaju mlijeko s povišenom razinom aflatoksina.

S obzirom da se radi o složenoj i koordiniranoj akciji, iz Ministarstva poljoprivrede Hrvatske mole proizvođače mlijeka za razumijevanje, te da se se pridržavaju uputa Ministarstva poljoprivrede, te svih stručnih službi, državnih institucija i industrije mlijeka kako bi se problem s nedozvoljenim količinama aflatoksina u mlijeku riješio u najbržem mogućem roku.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak