Hrvatska: Objavljeno 43 hiljade ličnih podataka

Radiosarajevo.ba
Hrvatska: Objavljeno 43 hiljade ličnih podataka

Lični podaci za 43 hiljade građana Hrvatske našli su se 25.februara na internetu, a cijeli slučaj sada istražuje Agencija za zaštitu osobnih podataka.

Cijeli slučaj razotkrila je Zagrepčanka M. K. koja je upisala svoje ime i prezime na Google i šokirala se vidjevši koji su sve podaci objavljeni. Zbog toga je podnijela kaznenu prijavu protiv tvrtke, a u policiji su joj rekli da se radi o kršenja zakona.

Podaci su se mogli pronaći na stranicama imenik.hr, a objavila ih je kompanija Imenik d.o.o., koja je, nakon više pritužbi građana, podatke ipak povukla. Međutim, podaci su ostali spremljeni u Googleovom spremniku, te će tamo biti dostupni još nekoliko sedmica, prenosi Danas.hr

U tvrtki Imenik d.o.o. kažu da su objavljeni podaci javni te su ih preuzeli sa sudskog registra Ministarstva pravosuđa, a radi se o osobama koje su pokrenule privatni biznis, te da tim činom njihovi podaci postaju javni. No, s web stranice su ih uklonili zbog negativnih reakcija ljudi, prenosi Danas.hr.

Vezano: Zašto je važna zaštita ličnih podataka

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak