Hrvatska novinarka u zatvoru zbog klevete

Radiosarajevo.ba
Hrvatska novinarka u zatvoru zbog klevete

Poznata istraživačka novinarka iz Hrvatske Jasna Babić nalazi se u zatvoru Remetinec, a kako javljaju hrvatski mediji, pritvorena je zbog privatne tužbe koju je zbog teksta iz 2009. godine protiv nje podnio kontroverzni poduzetnik Josip Radeljak Dikan.

Protiv novinarke je primijenjena "krajnja mjera" osiguranja dolaska na sudsku raspravu prema Zakonu o kaznenom postupku iz 1997. godine, te je ona danas pritvorena.

"Jasni Babić je određen pritvor rješenjem Općinskog kaznenog suda u Zagrebu od 28. studenoga 2012. iz osnova predviđenih u članku 102. Zakona o kaznenom postupku zbog izbjegavanja dolaska na glavnu raspravu", potvrdio je Dražen Kevrić, glasnogovornik suda.

Maksimalno trajanje pritvora je 30 dana, a Jasna Babić ima pravo na žalbu Županijskom sudu.

Advokat Anto Nobilo, saradnik Jasne Babić, kaže da nikad nije čuo da se novinar našao u zatvoru zbog kaznenog djela klevete.

"Nadam se da će biti razuma jer nikad nisam čuo da netko završava u zatvoru, pogotovo da novinara hapse zbog kaznenog djela klevete", poručio je.

Hrvatsko novinarsko društvo saopštilo je da je šokirano pritvorom poznate novinarke Jasne Babić.

"Tražimo da Sud hitno pusti novinarku Jasnu Babić na slobodu. Nedopustivo je da kolegica Babić čami u Remetincu čekajući sazivanje sudske rasprave. Koliko pamtimo, nijednom novinaru u Hrvatskoj nije bio određen višednevni pritvor zbog osiguranja dolaska na sudsku raspravu koja još uopće nije niti sazvana", rečeno je iz HND-a.

Josip Radeljak je u kratkoj izjavi za medije rekao da se uopšte ne sjeća zašto je tužio Jasnu Babić.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak