Hrvatska i Srbija: Povlače se međusobne tužbe za genocid

Radiosarajevo.ba
Hrvatska i Srbija: Povlače se međusobne tužbe za genocid

Prvi potpredsjednik vlade Srbije Aleksandar Vučić i prva potpredsjednica hrvatske vlade Vesna Pusić izjavili su danas u Beogradu da se radi na stvaranju pretpostavki i otklanjanju prepreka povlačenju tužbe za genocid pred Međunarodnim sudom pravde, ističući da očekuju da će se pronaći najbolje i najracionalnije rešenje za obje zemlje, javlja Telegraf.

Pusićeva je posle sastanka sa Vučićem, novinarima u Vlade Srbije rekla da u ovom trenutku obje strane rade na stvaranju pretpostavki i otklanjanju poteškoća i otvorenih pitanja, kako bi se omogućilo međusobno povlačenje tužbi.

„Svakako se nadam da ćemo biti u stanju da otklonimo prepreke i otvorena pitanja i da ćemo doći do faze o kojoj govoorite (povlačenja tužbi)“, rekla je Pusić odgovarajući na novinarsko pitanje.

Vučić je naglasio da ni Hrvatska, ni Srbija nemaju želju da vode poliku “da komšiji crkne krava”, i da takva politika odavno ne postoji ni u našim narodima. „Naravno da postoji još otvorenih pitanja, ali mi ih rešavamo, i služimo tome da ih rešavamo, a ne da ih pravimo.“

On je ukazao da tužbe nose ogromne troškove i donose probleme i mnogo muka za generacije koje dolaze, a koje ne pamte sukobe i ratove. „Mislim da ćemo pronaći najracionalnije i najbolje rešenje i za Srbiju i za Hrvstaku“, zaključio je Vučić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak