Hrvatska: Homofobni referendum će se održati

Radiosarajevo.ba
Hrvatska: Homofobni referendum će se održati

Hrvatski saborski zastupnici danas su prihvatili prijedlog o raspisivanju referenduma o tome da se u Ustav uvede definicija braka kao zajednice muškarca i žene. Raspisivanje referenduma prihvaćeno je sa 104 glasa za i 13 glasova protiv, te pet suzdržanih, javlja Net.hr.

Zastupnici su također odbacili prijedlog Jadranke Kosor da se Ustavnom sudu pošalje na ocjenu ustavnosti referendumsko pitanje, i to sa 79 glasova protiv i 39 glasova za.

Milanović: Na referendumu o braku ću glasati protiv

Inicijativa U ime obitelji, podsjetimo, prikupila je oko 700 hiljada potpisa za raspisivanje referenduma o tome žele li građani Hrvatske da u Ustav uđe definicija braka kao zajednica muškarca i žene.

Hrvatska: Hiljade građana protiv referenduma o gay braku

Iako je više civilnih udruga tražilo od Sabora da se referendumsko pitanje dostavi na odlučivanje Ustavnom sudu zato što je, među ostalim, usmjereno ograničavanju ljudskih prava LGBTQ manjinama, Saborski odbor za Ustav, poslovnik i politički sustav donio je krajnje radikalnu odluku.

Ženske organizacije traže ocjenu ustavnosti referenduma

Ženske organizacije Kontra, Rišpet i Ženska mreža Hrvatske izvijestile su da će Ustavnom sudu predati prijedlog za ocjenu ustavnosti sadržaja referendumskog pitanja, nakon što je Hrvatski sabor danas raspisao referendum na kojem će građani odlučiti jesu li za to da se brak Ustavom definira kao životna zajednica muškarca i žene.

Ako se takva odluka Hrvatskog sabora provede, po prvi put u Hrvatskoj istoriji na referendumu će se odlučivati o ljudskim pravima, tačnije rečeno o trajnom zaustavljanju napretka u zaštiti ljudskih prava jedne manjinske grupe, upozoravaju ženske organizacije pitajući se što se može očekivati u budućnosti i čija će se ljudska prava sljedeći put naći na referendumu.

"Hoćemo li na ovakav način raspravljati o pobačaju, smrtnoj kazni ili pravima nacionalnih manjina?", pitaju Kontra, Rišpet i Ženska mreža Hrvatske.

U zajedničkom saopštenju ističu da se ni Vlada niti Hrvatski sabor nisu dosad službeno očitovali o sadržaju referendumskog pitanja, dok se Ustavni sud, na svoju inicijativu, isključivo očitovao o proceduri, ali ne i o ustavnosti samoga pitanja.

"Riječ je o pitanju ljudskih prava, a Hrvatski sabor prije odluke o raspisivanju takvog referenduma nije čak ni zatražio Ustavni sud za mišljenje", upozoravaju grupe te podsjećaju kako su za vrijeme javne rasprave članovi Vlade i vladajuće stranke u Hrvatskom saboru, iako svjesni da se radi o pitanju ljudskih prava, odbili iskoristiti svoje ovlasti da spriječe raspisivanje referenduma, prenosi Hina.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak