Hrvatska 'fabrikuje' probleme oko uvoza roba iz BiH

Radiosarajevo.ba
Hrvatska 'fabrikuje' probleme oko uvoza roba iz BiH

Predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača Republike Srpske (RS) Vladimir Usorac tvrdi da Hrvatska „fabrikuje“ probleme oko uvoza roba iz tog entiteta i cijele BiH:
Usorac je govorio danas uoči sastanka predstavnika udruženja koje vodi s nadležnim u resoru poljoprivrede RS

„Hrvatska fabrikuje probleme da bi skrenula pažnju s problema u poljoprivredi koje imaju njihovi proizvođači i prebacila ih na BiH.“

Po njegovoj tvrdnji, nekorektno je ponašanje Hrvatske prema BiH i njenim proizvođačima i prerađivačima: „Ubuduće ćemo tražiti da se rade recipročne mjere,  i jedan oštriji stav Ministarstva poljoprivrede RS-a, jer ne trebaju domaći poljoprivrednici  rješavati probleme koje ima ratarstvo u Hrvatskoj“. 

Proteklih dana dosta verbalne bure u RS izazvala je najava da će biti zaustavljen promet mlijeka i mliječnih proizvoda iz RS u Hrvatsku, ali je dogovorom nadležnih u Zagrebu ipak odlučeno da je mlijeko ići u tu zemlju i obrnuto. 

„Dobili smo uvjeravanja da ćemo do, 1. jula 2013, moći da izvozimo mlijeko i mliječne proizvode u Hrvatsku, što je dobra vijest i daje nam vremena da obavijestimo Evropsku komisiju i tražimo dolazak FVO inspektora, koji bi stavili „Mlijekoprodukt“ iz Kozarske Dubice na listu objekata iz kojih je moguć izvoz u Evropsku uniju“, pojasnila je pomoćnica ministra poljoprivrede, za resor veterinarstva, Radmila Čojo, nakon sastanka u Zagrebu delegacija RS-a i Uprave za veterinu Hrvatske, prenosiFena.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak