Hrvatska, EU i BiH: Dogovoreni detalji prelaska granice

Radiosarajevo.ba
Hrvatska, EU i BiH: Dogovoreni detalji prelaska granice

Predstavnici Evropske komisije i šefovi diplomatija Hrvatske i Bosne i Hercegovine, Vesna Pusić i Zlatko Lagumdžija, u srijedu su u Bruxellesu postigli važne dogovore o režimu prelaska granice između te dvije zemlje kad Hrvatska u julu 2013. postane članica EU.

Dva bitna pitanja su praktično riješena, potvrdili su ministri dvije države, prenosi Beta. Jedno se tiče obezbjeđivanja povezanosti teritorije Hrvatske, a time i Evropske unije, kroz poseban režim prolaza kod Neuma, gdje bh. teritorija presijeca hrvatsku i odvaja dubrovačko područje od ostatka Hrvatske, a od jula 2013. i Evropske unije.

Prema riječima Lagumdžije, tu će biti uspostavljen poseban koridor za prevoz robe između dva dijela hrvatske, evropske teritorije. Ujedno je utanačeno i da se posebnim režimom omogući da Bosna i Hercegovina u punoj mjeri koristi za uvoz i izvoz hrvatsku luku Ploče.

Osim toga, utvrđeno je i preko kojih prelaza će se moći prevoziti živa stoka, životinje, a koji prelazi s fito-sanitarnom kontrolom će biti namijenjeni prometu voća i povrća, što je presudno za privredne kompanije i prevoznike.

Vesna Pusić je naglasila da su danas riješene dvije trećine pitanja, a Lagumdžija je istakao da je za Bosnu i Hercegovinu "pitanje koridora Neumskog, odnosno Pločanskog jedna cjelina".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak