Hrvatska: Drastično jeftiniji roaming u EU

Radiosarajevo.ba
Hrvatska: Drastično jeftiniji roaming u EU

"Pristup Internetu putem mobilnih mreža dok putujemo unutar Europske unije trebao bi biti jeftiniji za trećinu za stare članice, dok će u slučaju Hrvatske od 1. jula on biti jeftiniji čak 15 puta", istakla je Neelie Kroes, zadužena za telekomunikacijsku regulativu unutar Europske unije.

Kroes je istaknula kako EU mora biti relevantna za obična životna pitanja, najavljujući sniženje cijena roaminga unutar EU za 36 posto, piše Bljesak.info.

Cilj je u potpunosti ukloniti naknade u roamingu između 27 zemalja EU, no upitno je da li će Kroes to uspjeti učiniti unutar 18 mjeseci koliko je ostalo do kraja njenog mandata.

Najnovije smanjenje naknada u roamingu najavljeno je još u martu prošle godine, a od 2007. ukupno su smanjenje cijene 80 posto.

Od prvog jula cijena pristupa Internetu za građene EU u roamingu unutar EU trebala bi pasti s najviše 70, na 45 centi po megabajtu. Cijena poziva pada na 24, sa 29 centi po minuti, a primanje poziva sa 8 na 7 centi po minuti. Slanje SMS-ova će se naplaćivati 8 centi, dok bi primanje trebalo biti besplatno za građane EU koji putuju unutar zemalja članica.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak