Hrvatska će predsjednika tražiti u drugom krugu

Radiosarajevo.ba
Hrvatska će predsjednika tražiti u drugom krugu


Prema privremenim službenim rezultatima Državnog izbornog povjerenstva Hrvatske, Ivo Josipović je pobjednik prvog kruga predsjedničkih izbora s osvojenih 32,44 posto glasova, drugi je Bandić s 14,84 posto glasova. Slijede Andrija Hebrang sa 12,01 posto glasova, Nadan Vidošević s 11,33 posto i Vesna Pusić sa 7,25 posto glasova.

Dragan Primorac osvojio je 5,93 posto, a Miroslav Tuđman 4,07 posto glasova.

Damir Kajin uspio je osvojiti svega 3,87 posto glasova birača, Josip Jurčević još je slabiji, s 2,74 posto, a Boris Mikšić dobio je 2,1 posto.

Na začelju su Vesna Škare-Ožbolt s 1,89 posto i Slavko Vukšić s 0,42 posto glasova.

Bandić osvojio Hercegovinu

Kako primjećuje Deutsche Welle, zanimljivo je da je Milan Bandić preoteo HDZ-ovo tradicionalno biračko tijelo u Bosni i Hercegovini. Od 19,07 posto izašlih birača Bandić je dobio 57,1 posto, a Hebrang 20,4. Relevantniju prođu među BiH biračima imali su još Primorac i Tuđman.

U inozemstvu je, inače, od preko 394 tisuće hrvatskih državljana biralištima pristupilo njih nešto preko 64 tisuće ili 16,3 posto. Bandić je među njima osvojio 48,6 posto glasova. Slijede Hebrang sa 23,2 posto te Miroslav Tuđman sa osvojenih 8,2 posto glasova, javlja DW.

Hrvatski predsjednik bira se većinskim izbornim sistemom, odnosno predsjednikom će postati kandidat koji dobije većinu glasova svih birača koji su glasali (50 posto plus jedan glas). S obzirom da ni jedan kandidat nije ostvario takav rezultat, dva kandidata s najvećim brojem glasova idu u drugi krug predviđen za 10. januar 2010.

Vezano:
Prve izjave predsjedničkih protukandidata


radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak