Hrvatska bi mogla postati nova Grčka

Radiosarajevo.ba
Hrvatska bi mogla postati nova Grčka

Američki dnevnik Washington Times tvrdi da bi Hrvatska mogla da doživi sudbinu Grčke, najviše zbog neobuzdane korupcije u toj zemlji.

"Vladajuća politička garnitura je godinama pljačkala hrvatsku privredu, ukradeno je ili isisano više od milijardu dolara. Mutna privatizacija napunila je džepove moćnika na vlasti. Korupcija neobuzdano bjesni", navodi kolumnista Jeffrey Keener.

Pravo vlasništva u Hrvatskoj "rutinski se krši", a više od milion slučajeva nije procesuirano, navodi Keener, ocjenjujući da je to nevjerovatan broj u zemlji koja ima tek oko četiri miliona stanovnika.

List navodi i da se stopa nezaposlenosti u Hrvatskoj kreće oko 20 odsto, dok je nezaposlenost među mladima blizu 40 odsto. Privredni rast je "anemičan", a javni dug "enormno visok", konstatujeWashington Times,  naglašavajući da je odnos hrvatskog duga prema bruto domaćem proizvodu jedan od najvećih u Evropi.

Ipak, hrvatska vlada je odbila da preduzme neophodne mjere i smanji javnu potrošnju, navodi se u komentaru i dodaje da je umjesto neophodnih mjera zvanični Zagreb povećao poreze, koji posebno pogađaju inostrane kompanije. To dovodi do smanjenja priliva investicija i otežava stvaranje novih radnih mjesta.

Keener navodi da političari u Zagrebu insistiraju na pridruživanju Evropskoj uniji, jer žele da se dokopaju četiri milijarde eura koje je Bruxelles obećao u okviru programa pridruživanja Hrvatske Uniji.

"To je trampa koju bi Hrvati, a i Evropljani, mogli skupo da plate", ocijenio je kolumnista konstatujući da bi Bruxelles dobio "još jednu Grčku", prezaduženu balkansku državu kojoj će biti potrebna konstantna finansijska pomoć da bi izbjegla bankrot.

Keener smatra da je Hrvatska na putu da protraći svoj teško stečeni suverenitet i upozorava da je pridruživanje te zemlje Evropskoj uniji "fatalna greška", za koju Grčka već plaća.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak