Hrvati danas odlučuju 'šta je brak', ali i mnogo više

Radiosarajevo.ba
Hrvati danas odlučuju 'šta je brak', ali i mnogo više

Građani susjedne Hrvatske (ali i državljani Hrvatske koji žive u BiH) danas izlaze na prvi narodni referendum, na kojem će odlučiti o ustavnoj kategoriji braka. 

Građani će se moći izjasniti jesu li "za" ili "protiv" da se u Ustav unese definicija braka kao životne zajednice žene i muškarca.

O tome su se proteklih mjeseci vodile žestoke rasprave, pri čemu inicijativa "U ime obitelji" tvrdi da želi zaštiti brak kao zajednicu žene i muškarca, dok predstavnici kampanje "Glasaj protiv" drže da je cilj referenduma šikanirati jednu već obespravljenu i marginaliziranu društvenu skupinu.

Na prvom narodnom referendumu oko 3,8 miliona birača na 6.700 glasačkih mjesta u zemlji i inostranstvu (uključujući i BiH) može odgovoriti na pitanje o ustavnoj definiciji braka.

Nedjeljni referendum prvi je u povijesti Hrvatske koji su inicirali građani, a treći ukupno od sticanja hrvatske neovisnosti.

Održavanje referenduma zatražila je inicijativa "U ime obitelji" nakon što je prikupila oko 750.000 potpisa. Referendumu su se usprotivile udruge civilnog društva.

Državno izborno povjerenstvo (DIP) objavit će privremene rezultate glasanja na svojoj internetskoj stranici oko 20 sati. Tokom dana DIP će izvještavati o odazivu birača i toku referenduma.

Mnogi smatraju da će ovaj referendum pokazati stav građana prema manjinskim kategorijama društva uopće

"LGBT osobe, lezbijke, gayevi, biseksualne i transrodne osobe u hrvatskom društvu već jesu jedna obespravljena manjina, nemamo pravo na sklapanje braka, naše obitelji se ne nazivaju obiteljima i zbog toga trpimo diskriminaciju u svakodnevnom životu" - stav je brojnih nevladinih organizacija koje se protive mogućoj novoj ustavnoj definiciji braka kao zajednici dvoje ljudi različitog spola. 

Toj odredbi se protive i stranke iz vladajuće koalicije, dok ovakvu definiciju braka podržava najjača opoziciona stranka HDZ, kao i Katolička crkva.

Vezano: Aleksandar Hemon: Ružno pače

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak