Hrvati biraju Sabor

Radiosarajevo.ba
Hrvati biraju Sabor

U Hrvatskoj se danas, 4. decembra, glasa za sedmi saziv Hrvatskog sabora. Po prognozama, očekuje se ubjedljiva pobjeda opozicijske "Kukuriku koalicije" nad vladajućim HDZ-om. 

"Kukuriku koaliciju" čine Socijaldemokratska partija (SDP) Zorana Milanovića, Hrvatska narodna stranka (HNS) Radimira Čačića, Istarski demokratski sabor (IDS) Ivana Jakovčića i Hrvatska stranka umirovljenika (HSU) koju vodi Silvano Hrelja.

Milanović je, u predizbornoj kampanji, najavljivao štednju i tešku 2012. godinu, kako bi naredne godine bile bolje.

HDZ i njegova šefica Kosor svoju kampanju vodili su u toku istraga protiv korupcije u kojoj je uz više bivših rukovodilaca, osumnjičena i sama stranka.

Akcenti kampanje HDZ-a su plašenje "crvenom" opasnošću i pozivanje na ratnu prošlost - Tuđmana, rodoljublje i branioce, ali i optuživanje "Kukuriku koalicije" da će pozvati MMF, svima smanjiti plate i penzije, smanjiti prava i proganjati veterane, otpustiti 80 posto ljudi u državnoj upravi, ukinuti zakon o ništavnosti pravnih akata bivše SFRJ i Srbije i povući tužbu protiv Srbije.

Koordinatorica izbora za područje BiH potvrdila je na biralištima u Bosni i Hercegovini, na 30 biračkih mjesta u Mostaru, Sarajevu, Tuzli i Banjoj Luci prvog dana glasalo ukupno 5.643 birača.

To je tek 2,13 posto od ukupnog broja registriranih birača, a očekuje se kako bi ih u nedjelju na biralištima ipak moglo biti više.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak