Hoće li Šešelj uskoro na slobodu?

Radiosarajevo.ba
Hoće li Šešelj uskoro na slobodu?


Ukoliko tužilac pri Haaškom tribunalu sutra ne uspije uvjeriti Sudsko vijeće da ima dovoljno dokaza za daljnje procesuiranje Vojislava Šešelja, sud će ga osloboditi zbog nedostatka dokaza.

Aleksandar Kontić iz Tužilaštva Haškog tribunala rekao je za Blic da je Tužilaštvo potpuno uvjereno da postoji dovoljno dokaza za nastavak procesa i da će sudsko vijeće uvažiti tu procjenu.

"To, međutim, ne znači da smo spremni da prejudiciramo odluku sudskog vijeća i sve do srijede neće biti poznat ishod. Niko osim sudija sudskog veća ne zna sadržaj odluke", istakao je Kontić.

Izvor lista blizak Tribunalu rekao je da će se Šešelj naći uskoro na slobodi, ali da to neće biti sutra. List piše da je najmanje izvodljiva opcija da sudsko vijeće donese negativnu ocjenu po nastavak procesa i da on bude obustavljen.

Procjenjuje se da će vijeće omogućiti nastavak procesa, ali da će u preostalom dijelu koji slijedi Šešelj odustati od izvođenja svjedoka odbrane, što će proces suočiti veoma brzo sa presudom, piše list.

Vijeće Haškog tribunala saopštit će sutra odluku na osnovu pravila "98bis" u postupku koji se vodi protiv Šešelja, koja može značiti slobodu lidera radikala ili nastavak procesa izvođenjem dokaza odbrane.

Šešelj je početkom marta zatražio od pretresnog vijeća da ga oslobodi, ocjenjujući da Tužilaštvo nije dokazalo nijednu optužbu protiv njega za zločine u Hrvatskoj, Vojvodini i BiH 1991-1993. godine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak