Hoće li Janša i Milanović sačuvati dobre odnose?

Radiosarajevo.ba
Hoće li Janša i Milanović sačuvati dobre odnose?

Odlaskom Boruta Pahora i Jadranke Kosor sa premijerskih pozicija u Sloveniji, odnosno Hrvatskoj, odnosi ove dvije susjedne zemlje mogli bi se ponovno zakomplicirati.

Pahor i Kosor su uspješno riješili granični spor i uklonili prepreke u pregovorima Hrvatske sa Evropskom unijom. Pitanje je sada hoće li novi premijeri Janez Janša i Zoran Milanović uspjeti druge probleme riješiti brzo i na obostrano zadovoljstvo, pišu slovenski mediji.

Tempiranje ratifikacije hrvatskog pristupnog ugovora s Europskom unijom i različito gledanje na problem hrvatskih štediša u Ljubljanskoj banci, detalji su koji otkrivaju moguće zaplete u odnosima.

"Čini se da će koegzistencija Zagreba i Ljubljane idućih mjeseci biti znatno neizvjesnija i nepredvidljivija od one na koju smo se bili navikli", zaključna je ocjena iz komentara mariborskog dopisnika "Dela" Roka Kajzera. On primjećuje da je u Mariboru izostala visoka diplomatska retorika, karakteristična za susrete bivših premijera Jadranke Kosor i Boruta Pahora, kad su odnosi ocjenjivani "prijateljskima" i vrlo dobrima, prenosi Hina.

"Sada su na vlasti u Hrvatskoj i Sloveniji političke opcije koje nisu s velikim entuzijazmom gledale na ekspresno rješavanje graničnog i ostalih neriješenih pitanja koje je započeo prijašnji, ponešto kičasti tandem. No, da nije bilo toga što je dogovoreno u vrijeme ranijih vlada, susret novih premijera u Mariboru odvijao bi se u prilično drugačijim okolnostima", navodi list, podsjećajući da je granični spor ipak riješen dogovorom o arbitraži, čime je prekinuta blokada hrvatskog pristupnog procesa koji se sada zaključuje.

List navodi da je hrvatski premijer Zoran Milanović potvrdio kako je hrvatska vlada povukla svoj nedavni zaključak u vezi štediša Ljubljanske banke, čime je to pitanje "stabilizirano" i postignut "status quo".

Po nekim nagovještajima Ljubljana želi da hrvatska vlada učini i više od toga kako bi se riješio problem koji Slovenija smatra sukcesijskim, a ne imovinsko-pravnim i bilateralnim pitanjem.

"Da odnosi ipak nisu najbolji, pokazale su Janšine riječi da će Slovenija hrvatski pristupni ugovor ratificirati do jula 2013, a to je jasna poruka da će ratifikaciju sve do kraja čuvati kao jednu vrstu osigurača", navodi se u komentaru "Dela".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak