HNS abolirao Mamića od govora mržnje

Radiosarajevo.ba
HNS abolirao Mamića od govora mržnje


Izvršni odbor Hrvatskog nogometnog saveza povukao je svoju disciplinsku prijavu protiv izvršnog potpredsjednika Dinama Zdravka Mamića zbog govora mržnje u napadu na ministra prosvjete i sporta Željka Jovanovića. Ovaj postupak izazvao je oštre reakcije nevladine scene i zgražanje javnosti, piše Radio Slobodna Evropa.

Iako se pred mjesec i po dana, kada je Zdravko Mamić uvredama i nacionalističkim rječnikom napao ministra prosvjete i sporta Željka Jovanovića, i predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza (HNS) Igor Štimac jasno distancirao od Mamića i njegovih izjava, Izvršni odbor HNS-a povukao je prijavu protiv Mamića vlastitoj disciplinskoj komisiji.

Zdravko Mamić uhapšen zbog poticanja na mržnju

Za ministra Jovanovića to je primjer teatra u Mamićevoj režiji.

"Ja nisam kazališni kritičar, ali volim kazalište, često idem u kazalište i pogledao sam puno, puno predstava pa sigurno sa punim pravom mogu reći da je ova predstava HNS-a najgora koju sam ikada vidio i svi glumci koji u njoj sudjeluju trebali bi se zapitati i posramiti što tako ispunjavaju bez ikakvog pogovora naloge svog režisera", kaže on.

Podsjetimo, Mamić je 15. marta brutalno govorom mržnje napao ministra Jovanovića, koji za sada bezuspješno pokušava uvesti red i zakonitost u poslovanje hrvatskog nogometa. Tada je  zaradio noć u pritvoru, kaznenu prijavu i osudu kompletnog državnog vrha uključujući i  šefa opozicijskog HDZ-a Karamarka.  Međutim, sve to je očito ostavilo Izvršni odbor Hrvatskog nogometnog saveza ravnodušnim i Mamić će se još jednom – bar ovdje – provući bez sankcije.

Toleriranje govora mržnje i rasizma

Nevladina udruženja su oštro prosvjedovala zbog ovakvog postupka Hrvatskog nogometnog saveza. Sara Lalić iz Centra za mirovne studije kaže za RSE kako su reagirali, jer je Mamić prekršio ne samo Kazneni zakon, nego i sve moguće propise Hrvatskog nogometnog saveza.

„Meni se zapravo čini da je Hrvatski nogometni savez ovim poslao poruku da će se diskriminacija, rasizam i govor mržnje i dalje – kako je bilo i do sada – tolerirati u hrvatskom nogometu“, kaže Lalić.

Ministar Jovanović se nada da će Etički odbor Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO) biti ipak ozbiljniji u razmatranju prijave protiv Mamića koju je protiv njega ovim povodom bio podnio Klub splitskih olimpijaca, i to zbog povrede temeljnih načela olimpizma.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak