Hiljade studenata protiv Haškog tribunala

Radiosarajevo.ba
Hiljade studenata protiv Haškog tribunala


Srbijanski mediji navode da se nekoliko hiljada studenta okupilo ispred Skupštine Srbije u Beogradu zbog osobađajućih presuda hrvatskim generalima i bivšem komandantu Oslobodilačke vojske Kosova.

Studenti, kako piše portal mondo.rs nose transparente "Haški sude dokle više", "Sudije treba da ude po zakonu, a ne po nalogu", kao i zastave Srbije, svojih fakulteta, i univerziteta.

Studenti će od Skupštine Srbije zatražiti da usvoji Rezoluciju o osudi presuda Haškog tribunala, kao i pokretanje rasprave u Generalnoj skupštini UN o statusu suda u Haagu, rekao je agenciji Beta student prorektor BU Ivan Šašić.

Ministar među studentima

Među studentima protestovali su i ministar pravde i državne uprave Srbije Nikola Selaković.

On je danas izjavio da je potrebno dići glas protiv tog suda jer će u protivnom biti sve više i više nepravdi. On je istakao kako je na protest došao kao ministar, bivši student, ali i kao građanin koga je zaboljela nepravda koja u prethodnih 10-15 dana doživljava kulminaciju, prenosi mondo.rs.

Ministar je rekao da su Srbi u Haškom tribunalu osuđeni na 1.125 godina zatvora i da je 96,8 odsto osuđenika srpske nacionalnosti.

Studentima više beogradskih fakulteta u protestu su se pridružili i predstavnici univerziteta u Novom Sadu, Nišu, Kragujevcu i Kosovskoj Mitrovici.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak