Hiljade građana Maribora ponovo na ulicama

Radiosarajevo.ba
Hiljade građana Maribora ponovo na ulicama

U Mariboru su u petak nastavljene demonstracije nezadovoljnih građana, uprkos najavljenoj ostavci gradonačelnika Franca Kanglera. Nezadovoljni Mariborčani smatraju da ostavka gradonačelnika sama ne znači ništa i traže da se raspusti gradski savjet.

Prema pisanju slovenačkog dnevnika Dnevnik.si, na demonstracije je izašlo između 5 i 6 hiljada ljudi, a skup protiče mirno. U masi se može vidjeti i transparent na kojem piše „Izvadili smo tumor, uništimo i metastaze“.

Na poslednjim demonstracijama u Mariboru prošlog ponedeljka, koje su se pretvorile u nasilje, povrijeđeno je 39 ljudi, od čega 25 policajaca. Policija je uhapsila 119 ljudi, od kojih je 25 osoba još u zatvoru.

Protesti iz Maribora proširili su se na cijelu Sloveniju, kao izraz nezadovoljstva građana zbog vladinih mjera štednje, a protestovali su i studenti, tražeći kvalitetnije i dostupnije studije, prenosi Beta.

Vezano:
'Ovo nisu protesti nego opštenarodna pobuna'
Robert Botteri: Ulični neredi odgovaraju desničarima
Svetlana Slapšak: Slovenska osvešćena pobuna

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak