Haški sud nije ispunio očekivanja, pomirenje sporo

Radiosarajevo.ba
Haški sud nije ispunio očekivanja, pomirenje sporo


Potpredsjednik Vlade Srbije Rasim Ljajić izjavio je da nijedan od ciljeva zbog kojih je osnovan Haški sud za ratne zločine nije ispunjen ni poslije 20 godina, jer svi odgovorni za zločine nisu kažnjeni, a mnogi ni procesuirani i ocijenio da se sporo odvija proces pomirenja u regiji.
 
U izjavi novinarima povodom 20 godina rada Suda, Ljajić je podsjetio da su ciljevi Haškog suda, prije svega, da svi koji su počinili ratne zločine odgovaraju i budu kažnjeni, ali i da se zadovolji pravda i da žrtve dobiju satisfakciju, javlja Tanjug.
 
Jedan od ciljeva je i da Sud doprinese procesu pomirenja u regiji, kazao je Ljajić i ocijenio da je taj proces zastao tamo gdje je bio i nakon okončanja rata, jer i dalje je prisutna velika etnička distanca, "još uvijek postoje animoziteti i antagonizmi između država i naroda bivše Jugoslavije ", javila je Fena.

Govoreći o tome da Sud nije ispunio osnovni cilj Ljajić je kao primjer spomenuo presude hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču, kao i jednom od lidera OVK Ramushu Haradinaju, gdje je, prema njegovim riječima, sud utvrdio da su zločini počinjeni, ali da te osobe nisu krive za njih.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak