Haradinaj i ostali oslobođeni

Radiosarajevo.ba
Haradinaj i ostali oslobođeni

Haški tribunal oslobodio je bivšeg komandanta OVK Ramusha Haradinaja, a oslobođeni su i njegovi saradnici Lahi Brahimaj i Idriz Balaj. Vijeće je zaključilo da nisu krivi ni po jednoj tački optužnice, te je naloženo da se odmah svi puste na slobodu.

Vijeće sudija ustanovilo je da je bilo zločina u Jablanici, ali da trojica optuženih bivših komandanata OVK za njih nisu odgovorni. Vijeće je također navelo da nije bilo dokaza ni da je Ramush Haradinaj znao za zločine u Jablanici.

Današnja presuda je nova prvostepena presuda, a kako se očekuje najvjerovatnije će uslijediti žalba na nju, javile su agencije.

Protiv njih je vođen postupak, na ponovljenom suđenju, zbog zločina nad albanskim, srpskim i romskim civilima u logoru OVK na zapadu Kosova 1998. godine. Haradinaj i Balaj prvi su haški optuženici koji dva puta izlaze pred sud zbog istog zločina - ubistva osam zarobljenika u kampu OVK u selu Jablanica kod Dečana.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak