Hapšenje Ratka Mladića pitanje je vremena

Radiosarajevo.ba
Hapšenje Ratka Mladića pitanje je vremena


Predsjednik Srbije Boris Tadić u intervjuu za Blic izjavio je kako vjeruje da je pitanje vremena kada će Srbija uspjeti da locira i uhapsi Ratka Mladića, te dodao kako je nezahvalno baviti se prognozom, ali se nada da će to biti u dogledno vrijeme.

Tadić želi da Srbija bude oslobođena balasta ratnih zločinaca i da u punom kapacitetu postane kandidat za članstvo u EU i okrene se rješavanju problema koji čine konkretan život ljudi, te nastavlja:

"Uvjeren sam da je većina naših građana za to da svi ratni zločinci treba da budu suđeni i pravedno kažnjeni. Želim da ponovim da bi, čak i kad bi Haški tribunal sutra prestao sa radom, ova Vlada nastavila punom snagom da traga za Mladićem. To je naša obaveza, prije svega, prema nevinim žrtvama i njihovim porodicama, kaže Tadić za Blic.

Buduća saradnja sa Tribunalom će znatno uticati na put Srbije ka EU, postavlja se pitanje zašto vlasti od 2008. godine nisu viša radile na Mladićevom hapšenju. U tom smislu Tadić tvrdi da njegovo kao najvažniji državni prioritet postoji tek od 2008. godine, od dana kada je formirana današnja Vlada Republike Srbije.

"Kao što je svima poznato, Mladić nije običan bjegunac, već vojnik sa ozbiljnim ratnim iskustvom. Prema našim informacijama, ljudi koji su ranije učestvovali u skrivanju Ratka Mladića su bivši i penzionisani oficiri čije je iskustvo u obavještajnim i bezbjednosnim strukturama također poprilično. I svi oni za koje se dokaže da su pomagali u skrivanju Mladića biće najstrožije kažnjeni. Aktivnosti vezane za pronalaženje Mladića i otkrivanje mreže pomagača, koordinišemo sa našim evropskim partnerima. Zajedno sa njima pokušavamo da damo odgovor na tehnike skrivanja koje primenjuje Mladić", govori predsjednk Republike Srbije za Blic.

A na pitanja novinara Blica da li je Mladić u domašaju srpskih vlasti, kako je to ocijenio glavni tužilac Serge Brammertz u holandskom parlamentu, te ko je odgovoran što Mladić do sada nije uhapšen i izručen, Tadić odgovara:

"Mi još ne znamo gdje je Mladić, ali činimo sve da ga pronađemo i uhapsimo. SAD i Evropa odale su priznanje Srbiji na velikom trudu koji ulaže da se ratni zločinci Mladić i Hadžić nađu u Haškom tribunalu. Činimo apsolutno sve što je u našoj moći", kaže tadić i odgovara na drugi dio pitanja:

"Prvo da ga uhapsimo. Poslije uspješnog završetka saradnje sa Haškim tribunalom bavićemo se političkom pozadinom uzroka zbog kojih on nije svih ovih godina bio uhapšen i ko je sve odgovoran. Sada mogu samo sa žaljenjem da konstatujem da tokom ovih 15 godina nije uvijek postojala politička volja da se on uhapsi. Do 2000. godine nije se čak ni skrivao, a tek 2002. godine donijet je Zakon o saradnji sa Haškim tribunalom. Prethodne vlade, nažalost, ovom pitanju nisu pridavale potreban značaj.

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak