Hapšenja u Hrvatskoj zbog visokorizičnih kredita

Radiosarajevo.ba
Hapšenja u Hrvatskoj zbog visokorizičnih kredita

Foto: Bivši predsjednik Uprave Poštanske banke Josip Protega (Cropix)

Iz Ravnateljstva policije priopćeno je kako su zagrebačka, splitska i dubrovačka policija jutros započele s akcijom Bankomat, u kojoj je dosad uhapšeno pet osoba, od kojih su neke iz Uprave Hrvatske poštanske banke.

Kako se navodi u priopćenju Ravnateljstva policije, po nalogu Ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta Državnog odvjetništva RH, Policijski nacionalni ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta Ravnateljstva policije i Policijske uprave zagrebačka, PU splitsko - dalmatinska i PU dubrovačko-neretvanska započeli su s provođenjem Operativne akcije Bankomat.

Navedena operativna akcija odnosi se na kriminalističko istraživanje kojim je obuhvaćeno ukupno sedam osoba ( svi državljani Republike Hrvatske), zbog sumnje u počinjenje kaznenih djela vezanih za upravljanje kreditnim rizicima u Hrvatskoj poštanskoj banci, nastalih odobravanjem nenamjenskih kredita.

Kriminalističkim istraživanjem obuhvaćena su tri člana Uprave Hrvatske poštanske banke d.d. te četiri korisnika kredita. Od ukupno sedam obuhvaćenih osoba, pet je uhićeno danas u jutarnjim satima, dok se dvoje nalazi izvan granica Republike Hrvatske.

Visokorizični krediti

Kako neslužbeno doznajemo, među uhapšenima su bivši član Uprave Ivan Sladonja te bivši predsjednik Uprave Mario Kirinić. Bivši šef Uprave HPB-a Josip Protega je na skijanju u Austriji.

Načelnik ureda ravnatelja policije Krunoslav Borovec za HTV je potvrdio da je Protega pod istragom. Neslužbeno se doznaje da je upravo on jedan od dvoje nedostupnih.

Međutim, u telefonskoj izjavi za HTV Protega je rekao kako se ne krije te da je jutros razgovarao s USKOK-om. Nije želio komentirati nikakve navode ni optužbe. Kaže kako nije ni jedan kredit odobrio prema nekakvom političkom nalogu.

Josip Protega smijenjen je u avgustu ove godine. Dva mjeseca nakon njegove smjene mediji su pisali kako je njegova tiha smjena otkrila da je kao čelnik HPB-a plasirao milijardu kuna rizičnih kredita.

jutarnji.hr

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak