Haos u Mariboru: Letjele baklje, suzavac, boce...

Radiosarajevo.ba

Širom Slovenije građani su nezadovoljstvo socijalno-ekonomskom i političkom situacijom opet izrazili protestima. Onaj u Mariboru ponovno je bio nasilan.

U Mariboru su se demonstranti podijelili na one koji žele mirno izraziti svoje stavove i one koji su skloni nasilju. Kada su stigli pred zgradu mariborske Općine došlo je do incidenata, prenosi Dnevnik.hr.

Policija je intervenisala i na Trgu Slobode, gdje je ostala većina onih koji su mirno protestirali. Snage reda upotrijebile su i suzavac, ali demonstranti koje su policajci uspjeli rastjerati ponovno su se vraćali na Trg. Grupa zamaskiranih, mlađih ljudi bacala je na policiju stolice, boce, kamenje.

Nanešena je znatna materijalna šteta, te je uhapšeno 143 prijestupika, javlja 24.ur. Bartol Lampret iz policijske uprave Maribor rekao je da je po ocjeni policije u protestima sudjelovalo 8 hiljada ljudi. Ozlijeđeno je nekoliko osoba, među njima i 18 policajaca.

Prema izjavama svjedoka, u Mariboru se okupilo više od 10 hiljada ljudi. Protestom su tražili ostavku gradonačelnika Franca Kanglera za kojega tvrde da je korumpiran.

Protesti širom Slovenije

Nekoliko hiljada demonstranata, uglavnom mladih, u Ljubljani su protestirali u centru grada, a policija je zatvorila ulicu koja vodi pred slovenski parlament i zgradu vlade. Protestni skupovi održani su i u Celju, Velenju i nekim drugim gradovima. Česti su povici bili protiv vodećih političara, uključujući i premijera Janeza Janšu, te lokalnih moćnika.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak