Haos u centru Zagreba, demonstranti ne odustaju od Varšavske (VIDEO)

Radiosarajevo.ba
Haos u centru Zagreba, demonstranti ne odustaju od Varšavske (VIDEO)

Aktivisti i građani Zagreba srušili su zaštitnu ogradu koju su u noći s nedjelje na ponedjeljak postavili radnici Tome Horvatinčića kako bi mogli započeti s radovima na projektu Cvjetni prolaz, oko čega se hrvatska javnost mjesecima spori.

Nakon press konferencija inicijative 'Pravo na grad', čiji aktivisti traže zaštitu Cvjetnog prolaza u Varšavskoj ulici, građani i aktivisti su spontano srušili ogradu oko gradilišta za izlaznu-ulaznu rampu.

http://www.youtube.com/watch?v=vrFSbw1suZg


Na terenu je, uz nekoliko desetina zaštitara Sokol Marića, interventna policija. Prema riječima prosvjednika, jedan od aktivista 'otet' je od strane zaštitara u obližnju zgradu, prenosi T-portal.hr.

„Građani su se nakon press konferencije rasporedili duž ograde, te ju nakon nekog vremena i srušili. Zaštitari su pokušali spriječiti uklanjanje ograde, ali nisu uspjeli. Inzistirali smo od policije da spase otetog prosvjednika od zaštitara, jer oni nemaju ovlasti da ga odvedu. Nakon toga policajcu su otišli u obližnju zgradu i oslobodili prosvjednika. Interventna policija došla je oko 13h, tjerali su nas, ali nas 300-tinjak sjelo je tu na pod“, rekao je Bernard Ivčić iz Zelene akcije.

Prvi čovjek 'Prava na grad'. Teodor Celakoski, u razgovoru za T-portal potvrdio je da zasad nema uhapšenih.

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić je kazao danas da nije arbitar da bi određivao tko će graditi, a ko ne, komentirajući pripremne radove na projektu 'Cvjetni prolaz' koji su počeli za izgradnju rampe za ulaz u podzemnu garažu u Varšavskoj ulici.

'Poštujem preporuke Gradske skupštine, ali Zagreb nije moj privatni posjed niti je to moja investicija', kazao je Bandić odgovarajući na pitanje zašto ne poštuje preporuke Gradske skupštine i ne dogovori se s investitorom oko sporne rampe.

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak