Hakerska ofanziva na stranice političkih partija

Radiosarajevo.ba
Hakerska ofanziva na stranice političkih partija


Samo u toku jedne večeri hakeri su napali stranice Socijalističke partije Srbije i Lige socijaldemokrata Vojvodine, a odmah potom na red su stigle i stranice beogradskih odbora Liberalno-demokratske partije, Demokratske stranke i Demokratske stranke Srbije – sa jasnom porukom – “Mi nećemo da prestanemo da rušimo sajtove dok Tadić ne raspiše izbore!”.

Na prvi pogled stiče se utisak da je u pitanju organizovana akcija, međutim, kako stručnjaci napominju, to se ne može uzeti kao pouzdana opcija.

“Po onome što se može videti sa tih sajtova, deluje da je to potpis jedne osobe ili grupe osoba koje deluju organizovano, ali to, naravno, ne mora da znači. Verovatno će istraga pokazati o čemu se tu radi”, kaže Slobodan Marković, iz Centra za razvoj interneta, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Iz Tužilaštva su poručili da će provesti istragu i pokušati pronaći izvršioce ovih krivičnih dijela, ali nisu željeli špekulirati o motivima i povezanosti napada.

Prije nekoliko dana oborena je i stranica posebnog odjeljenja Tužilaštva za borbu protiv visokotehnološkog kriminala. Tokom noći internet korisnici su ga mijenjali nekoliko puta. Ujutro je stranica ponovo bila u funkciji.

Podsjetimo, lider Srpske napredne stranke Tomislav Nikolić i nekoliko hiljada njegovih pristalica danima traže raspisivanje vanrednih izbora. Nikolić već peti dan štrajkuje glađu, a i žeđu, primajući tek neophodnu medicinsku terapiju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak