Hag: Zatvorenici častili ministra Srbije pitom, sokom…

Radiosarajevo.ba
Hag: Zatvorenici častili ministra Srbije pitom, sokom…


Haški optuženik Ratko Mladić poslužio je jučer ministra pravde Srbije Nikolu Selakovića i članove njegove delegacije čokoladom tokom posjete u pritvorskoj jedinici Haškog tribunala, dok im je Zdravko Tolimir poslužio sok.

Nebojša Pavković je delegaciji spremio pitu s mesom, dok je Vujadin Popović poslao pitu sa sirom, jer ministar Selaković, zbog nedostatka vremena, nije uspio da ga posjeti, javile su Nezavisne.

Poslije osmočasovnih razgovora sa 13 srpskih pritvorenika, od ukupno 24, Selaković je rekao Tanjugu da su svi susreti bili izuzetno srdačni, kao i da su pritvorenici bili vidno zadovoljni što im je u posjetu prvi put došao neko od zvaničnika Vlade Srbije.

Selaković je prvi ministar pravde Srbije koji je došao u posjetu srpskim pritvorenicima koji iza rešetaka čekaju pravosnažne presude Haškog tribunala zbog optužbi za ratne zločine na prostoru bivše Jugoslavije.

Svi pritvorenici, kako oni protiv kojih se vode prvostepeni postupci tako i oni koji očekuju okončanje žalbenog postupka, kako je rekao ministar, i dalje gledaju u državu Srbiju i očekuju njenu pomoć.

"Sve smo upoznali sa koracima koje država planira da učini, između ostalog i kroz izmenu regulative koja se tiče pružanja pomoći i podrške tim našim pritvorenim državljanima i u najskorijem periodu vlada će izaći sa tim merama", kazao je Selaković.

Selaković je, takođe, razgovarao sa Radovanom Karadžićem, Dragoljubom Ojdanićem, Radovanom Ðorđevićem, Zdravkom Tolimirom, Vinkom Pandurevićem, Vlastimirom Ðorđevićem, Nikolom Šainovićem, Sretenom Lukićem, Nebojšom Pavkovićem, Vladimirom Lazarevićem, Momčilom Perišićem... Franko Simatović je na privremenoj slobodi, a posjeta lideru SRS Vojislavu Šešelju u pritvorskoj jedinici nije bila u planu.

Ministar Srbije planira da uskoro obiđe i ostale pritvorenike koje jučer nije mogao da posjeti zbog nedostatka vremena.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak