Gotovina i Markač oslobođeni

Radiosarajevo.ba
Gotovina i Markač oslobođeni

Žalbeno vijeće Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju pročitalo je presudu generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču i zaključilo da zločinačkog poduhvata nije bilo, te da su Gotovina i Markač od danas slobodni ljudi.

Žalbeno vijeće je poništilo osuđujuće presude za progon, deportacije, ubistva i nečovječno postupanje, pljačku, razaranje i okrutno postupanje i izreklo oslobađajuću presudu Gotovini, a za Markača su poništene osuđujuće presude za progon, deportaciju, nečovječno postupanje, pljačku bezobzirno razaranje i ubistva.

Presudu je pročitao predsjednik Haškog suda Theodor Meron, sudac koji je srušio 45-godišnju kaznu Tihomiru Blaškiću, ali i utrostručio kaznu Veselinu Šljivančaninu za zločine počinjene u Vukovaru.

"Gospodin Gotovina i gospodin Markač izložili su Obrovac, Gračac, Knin i  Bekovac granatiranju koje nije bilo protuzakonito te nisu sudjelovali u zločinačkom poduhvatu", rekao je Meron. Također nije bilo dovoljno dokaza da je u granatiranje bilo prekomjerno, dodao je u nastavku, prenosi HRT.

Podsjetimo, dvojicu hrvatskih generala Antu Gotovinu i Mladena Markača Haški je sud 15. aprila 2011. proglasio krivima i osudio na kazne zatvora od 24 i 18 godina za sudjelovanje u udruženom zločinačkom poduhvatu čiji je cilj bio tokom i nakon Oluje prisilno i trajno ukloniti srpsko stanovništvo s okupiranih područja u Hrvatskoj.  

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak