GONG-ova zapažanja sa lokalnih izbora u Hrvatskoj

Radiosarajevo.ba
GONG-ova zapažanja sa lokalnih izbora u Hrvatskoj

GONG (Građani organizirano nadgledaju glasovanje) je nestranačka udruga građana utemeljena 1997. radi poticanja građana na aktivnije sudjelovanje u političkim procesima. GONG provodi nestranačko nadgledanje izbornog procesa, vrši edukaciju građana o njihovim pravima i dužnostima, potiče obostranu komunikaciju građana i njihovih izabranih predstavnika, zalaže se za transparentnost rada svih javnih službi, provodi kampanje javnog zagovaranja te potiče i pomaže samoorganiziranje građana.

U priopćenju o toku jučerašnjeg drugog kruga lokalnih izbora u Hrvatskojh, GONG je izvijestio o mnogim ozbiljnim i bizarnim propustima.

U Sibinju na primjer, ispred škole gdje se nalaze tri biračka mjesta, stajao je aktualni načelnik općine i agitirao, tj. nagovarao birače da glasaju za njega.

GONG je iz SDP-a Požeško-slavonske županije primio dopis koji je upućen i nadležnim izbornim povjerenstvima te Državnom odvjetništvu, a u kojem se obavještava o slučajevima kupovine glasova u Požegi kroz podjelu novaca građanima prigradskih naselja Štitnjak, Marindvor, Bankovci, Kunovci i Novi Mihaljevci, kako bi oni glasali za HDZ. U dopisu se navodi da postoje svjedoci koji su o tome dali pismenu izjavu, a navode se i drugi načini utjecanja na birače od strane HDZ-ovih pristaša, kažu u GONG-u.

Kao primjere nepravilnosti navode da na nekim izbornim mjestima glasački listići nisu bili promiješani i okrenuti licem prema dolje, već su se dijlili po redu, uz glasno navođenje imena i prezimena birača te da ispred biračkih mjesta stranački aktivisti vode evidenciju ko je izašao na izbore.

Na biračkom mjestu 13 u Vukovaru, te biračkom mjestu 2 u Lipiku nalazilo se raspelo koje je skinuto nakon primjedbi promatrača. Na biračkom mjestu 10 u Lipiku raspelo nije maknuo.

U Nebuljusima kod Donjeg Lapca članica općinskog izbornog povjerenstva dovela je na biračko mjesto broj 81 skupinu birača te im iza paravana čitala listiće i pomagala glasovati. Na upozorenje promatrača, bila je bezobrazna te im odgovorila da ona zna koja prava oni imaju i što je njoj činiti.

U Bibinju su listići bili poredani po serijskim brojevima. Osobe koje provjeravaju identitete birača glasno daju do znanja tko glasuje tako da je to moguće povezati sa serijskim brojem. Promatračica je upozorila o tome predsjednika biračkog odbora, koji joj je odgovorio da je „stranka odlučila da listići budu tako okrenuti" i oglušio se na primjedbu.

Također, javljeno je da se ispred biračkog mjesta u Bibinju skupljaju nepoznati ljudi. Policija je bila prisutna oko pola sata ispred biračkog mjesta.

U Piškorovcu kod Male Subotice biračko mjesto nalazilo se u šatoru na ulazu u selo. Na biralištu je vladao opći kaos i gužva, birače su dovozili kombijima, glasalo se bez identifikacijskih dokumenata a biračima koji nisu upisani u popis birača bez potvrde su se izdavali glasački listići.

Na biračkom mjestu u Vukovaru član biračkog odbora zajedno s glasačicom otišao iza paravana, a na biračkom mjestu u Ivanjskoj, birački odbor ne utvrđuje identitet birača. GONG je do 14 sati zaprimio i više od stotinu poziva građana, a dojavili su i neke izborne nepravilnosti.

Tako su građani dojavili da je na biračkom mjestu Meje u Splitu sestra kandidata Keruma slagala listiće, o čemu je upozoren GIP. Stožer kandidata Keruma je objasnio kako je gospođa promatračica i prebrojavala je glasačke listiće, na što kao promatračica ima pravo.

Također, građani su dojavili da se na biračkom mjestu 381 na Šestinskom Dolu u Zagrebu glasa grafitnim olovkama. Ista prijava za to biračko mjesto je bila i u prvom krugu.

hina/gong/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak