Godišnjica protesta protiv Miloševićevog režima

Radiosarajevo.ba
Godišnjica protesta protiv Miloševićevog režima


Lider Srpskog pokreta obnove (SPO) Vuk Drašković izjavio je da će Srbija dobiti datum za ulazak u EU i ako se to ne desi u junu ove godine desiće se kasnije, javlja Anadolija.

Drašković je na obilježavanju 22. godišnjice velikih devetomartovskih demonstracija na Trgu republike u Beogradu položio cvijeće i zapalio svijeće za stradale kod spomenika Knezu Mihailu.

Na skupu, kojem je prisustvovalo nekoliko stotina pristalica i simpatizera SPO-a, lider te stranke poručio je da kada god se desi ulazak Srbije u EU, mora se znati da se "prva, najdramatičnija i prekretna bitka za Srbiju u Evropi odograla na ovom trgu 9. marta 1991. godine".

On je naglasio da su devetomartovski ustanak i svi ostali ustanci koje je organizovao i sprovodio SPO, poveli i ostale pripadnike demokratske opozicije, a ujedno i građane izvan stranaka, koji su imali za cilj da Srbija krene ka Evropi.

"Ničeg toga ne bi bilo da nije bilo ogromne energije i žrtava SPO-a", ocijenio je Drašković i dodao da je za ovu stranku "krovna bitka svih bitaka dobijanje datuma za ulazak Srbije u EU".

"Tada ćemo dvostruko biti zadovoljni. Sve žrtve Srbije za novu Srbiju, evropsku, demokratsku, utemeljenu na sistemu evropskih vrednosti neće biti uzaludni”, pojasnio je lider SPO-a.

Odgovarajući na novinarsko pitanje da li će se - u ponedjeljak, 12. marta - pridružiti šetnji povodom obilježavanja godišnjice ubistva premijera Srbije Zorana Đinđića, on je kazao da je Đinđića ubila iste ona ruke koja je počinila masakar na Ibarskoj magistrali; da su ga ubili oni koji su htjeli i njemu da skinu glavu, kao što su to uradili stotinama onih koji su se protivili Miloševićevom režimu.

Nekoliko stotina pristalica SPO-a je na Trgu Republike nosilo stranačke zastave, a bilo je i onih sa četničkim obilježjima.

Jedan od učesnika je nosio transparent na kojem je pisalo “9. mart u Srbiji čekajući Godoa - Sve će pući svi ćemo crći 9. mart 20… god.”

Zbog propagande i huškačke politike RTV Beograd, koja je nazvana “TV Bastilja”,  u Beogradu su, pod vodstvom SPO-a, 9. Marta 1991. godine održane velike opozicionione demonstracija. U sokobima demonstranata i policije, u kojima je učetvovalo više hiljada ljudi, poginuli su učenik Branivoj Milinović i policajac Nedeljko Kosović, a više stotina građana je zadobilo tjelesne povrede.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak