Glavni haaški tužilac opet u Beogradu

Radiosarajevo.ba
Glavni haaški tužilac opet u Beogradu
Foto: Dado Ruvić/Reuters

Glavni tužilac Tribunala u Hagu Serge Brammertz ponovo je u Beogradu. Svojim sagovornicima postavit će opet isto pitanje – zašto su dva najtraženija haška bjegunca Ratko Maldić i Goran Hadžić još uvijek na slobodi.

Stručnjaci naglašavaju da u ostalim oblastima Tribunal i Srbija nemaju problema; omogućen je uvid u sva tražena dokumenta, čak 55 svjedoka oslobođeno je čuvanja državne tajne, ipak, to nije dovoljno, piše Slobodnaevropa.org.

Svoje razgovore u Beogradu, Brammertz je započeo susretom sa premijerom Mirkom Cvetkovićem, ali ga još očekuju razgovori i sa predsjednikom Srbije Borisom Tadićem, šefom Nacionalnog saveta za saradnju s Tribunalom Rasimom Ljajićem i zvaničnicima Tužilaštva za ratne zločine.

Državni zvaničnici kažu da će Brammertzova posjeta Srbiji, zapravo, biti prilika da se podvuče crta i vidi dokle se stiglo u operativnim potragama za Mladićem i Hadžićem.

Šef Vladine kancelarije za saradnju sa Hagom Dušan Ignjatović izjavio je za Radio Slobodna Evropa da je ova posjeta prilika da tužilac iznese konkretne primjedbe u direktnim kontaktima sa srpskim operativcima.

“Svaka njegova sugestija će biti primljena, ja u to nemam nikakve sumnje i svi ti nesporazumi i njegova nezadovoljstva u aspektu potrage za preostalom dvojicom begunaca biće predmet naših razgovora“, naglašava Ignjatović.

On naglašava da Brammertz, zapravo, „kuca na otvorena vrata“ i da će svi napori konačno dati rezultat.

„Ono što vidim jeste da postoji opasnost od banalizacije celog procesa saradnje, a tiče se potrage za Ratkom Mladićem u kontekstu pristupanja Srbije EU, a postroje i mnogi drugi aspekti saradnje koji su uspešni. Politička volja apsolutno postoji da se ova hapšenja izvedu i Brammertz će se ovoga puta suresti sa operativcima i to će biti prilika da se otklone svi određeni nesporazumi ili problemi“, kaže Ignjatović.

Posle velikog razumijevanja i nekoliko pozitivnih izvještaja, Brammertz sve češće javno i oštro kritikuje Srbiju. Nedavno je izjavio da je nastupio kritičan trenutak u traganju za Ratkom Mladićem, a tokom prethodne posjete Beogradu ukazao je i na manjkavosti u djelovanju nadležnih organa.

Brammertzova posjeta Srbiji posljednji je susret sa zvaničnicima u Srbiji prije nego što svoj novi izvještaj o saradnji zemalja bivše Jugoslavije sa Haškim tribunalom bude podnio Vijeću sigurnosti Ujedinjenih nacija 6. decembra.

slobodnaevropa.org/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak