Gay aktivisti održali performans u Beogradu

Radiosarajevo.ba
Gay aktivisti održali performans u Beogradu

Organizatori Parade ponosa i gay aktivisti izveli su mini performans u centru Beograda u znak protesta zbog zabrane parade koja je bila zakazana za nedelju.

Aktivisti LGBT organizacija su zaustavili saobraćaj na nekoliko minuta da bi raširili transparent na kome je pisalo "ljubav. normalno", pritom uzvikujući "ljubav je ljudsko pravo". Poslije toga, aktivisti su na ulici razlili farbu u duginim bojama, simbol borbe za prava LGBT populacije.

Uz obezbjeđenje policije, skup je završen za desetak minuta bez incidenata. Organizatori Parade ponosa su prethodno u Medija centru održali nenajavljenu konferenciju za štampu, sa koje su poručili da je zabranom Parade država kapitulirala pred huliganima i nasilnicima. 

''Pride se mogao održati, ali je nedostajala politička volja'', rekao je predstavnik organizacijskog odbora Goran Miletić, dodajući da su do zadnjeg trenutka organizatori imali uvjerenja da će se gay pride održati, prenosi Mondo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak