Gasi se hrvatski "Amazon": Ivica Todorić zatvara web prodavnicu Abrakadabra

0
Radiosarajevo.ba
Gasi se hrvatski "Amazon": Ivica Todorić zatvara web prodavnicu Abrakadabra

Gasi se Abrakadabra, posljednji veliki projekt Ivice Todorića, nekadašnjeg vlasnika Agrokora. Hrvatska internetska prodavnica s poslovanjem će tako prestati posljednjeg dana kolovoza ove godine.

Dva su glavna razloga zbog kojih je Fortenova odlučila zatvoriti web shop; finansijski gubici i nepostojanje zainteresiranih za kupnju platforme.

"Zadnji dan za obavljanje kupnje na Abrakadabri bio je 12. augusta 2024., te nakon tog datuma više neće biti moguće naručivati proizvode. Navedeno je rezultat strateških promjena i fokusiranja na osnovne djelatnosti, te je temeljeno na dugoročnom poslovnom usmjerenju Grupe", poručili su iz Fortenove, kako prenosi Jutarnji.hr. 

Oglasio se brat ubice nakon trostrukog ubistva u Sanskom Mostu: 'Ne znam šta mu je bilo'

Čarobna riječ Abrakadabra

U skladu s tadašnjim trendovima prodaje, Agrokor je 2014. tržištu predstavio internetsku trgovinu Konzum Klik, a sljedeće godine osnovana je i firma A007 plus kao centar iz kojeg se upravlja Agrokorovim online poslovanjem.

Poslovni model činio se dobro osmišljen. Na trafikama Tiska, još jedne Agrokorove firme, koji su u hrvatskim gradovima locirani u gotovo svakoj ulici, kupci će moći besplatno preuzeti robu.

Objavio cijenu domaćeg proizvoda u Njemačkoj: "Pogledajte kako nas kradu u trgovinama"

Konkurencija takvu strategiju ne može pratiti, vjerovali su u Agrokoru. U tvrtku je službeno uloženo šest miliona eura, no procjenjuje se da je službena brojka dobrano premašena.

Da bi taj lanac funkcionirao, Todorić je na glavno mjesto firme A007 plus postavio direktora Tiska Hrvoja Kraljevića. Koliko je Todorić vjerovao u uspjeh platforme govori i podatak da je poduzetnici Manueli Šoli platio pozamašan iznos da bi se domogao internetske domene abrakadabra.hr, kako se do tada zvala njezina agencija za odnose s javnošću.

Emotivna objava bivše učenice ubijene profesorice: 'Ne postoje riječi da opišu tugu i bol...'

Premda Šola, kao ni Todorić, nikada nije javno govorila o samim detaljima transakcije, novinari su pregledom finansijskih izvješća došli do iznosa od milion kuna, što bi danas bilo oko 130 hiljada eura (oko 260 hiljada KM).

Kraljević iste godine najavljuje da će Abrakadabra već u prvoj godini poslovanja imati prihode od 20 miliona eura (40 miliona KM). Abrakadabra je 2016. završila s 22,3 miliona kuna prihoda i gubitkom od 19 miliona kuna, a kratkoročne obveze prema firmama unutar koncerna Agrokor iznosile su gotovo 50 miliona kuna.

Senijad Ibričić, pogođen tragedijom u Sanskom Mostu, oglasio se na društvenim mrežama

Sljedeće godine rezultati su bili još slabiji; prihodi su se spustili na 18,1 milijun kuna, gubici su iznosili 17,4 miliona kuna, a obaveze prema Agrokoru dosegle su 60 miliona kuna.

Nakon što te 2017. godine Agrokor zapada u "nepremostive finansijske teškoće", a država za vanrednog upravitelja postavlja Antu Ramljaka, Abrakadabra je stavljena na popis takozvanih netemeljnih (non-core) biznisa, dakle onih koje su namjeravali što prije prodati.

Ramljaka na mjestu upravitelja u februaru 2018. nasljeđuje Fabris Peruško, a Abrakadabra je uklonjena s liste za prodaju.

Drugi pokušaj

Tri godine kasnije Fortenova Grupa već posluje kao nasljednik Agrokora, a pandemija covida-19 u punom je jeku. Lockdown je, globalno gledajući, rezultirao do tada neviđenim rastom prodaje putem internetskih prodavnica. Trend je to koji se nastavio i do danas.

U Fortenova Grupi zato su vjerovali da za Abrakadabru još ima nade. U rujnu 2022. Anamarija Miljko, predsjednica Uprave tvrtke A007 plus, najavljuje nova, bolja vremena za Abrakadabru.

Kržalić o posjeti direktora CIA-e: Jačanje obavještajne saradnje i partnerstva između SAD i BiH

"U protekle dvije godine smo jako puno uložili u samu platformu kako bismo unaprijedili naše funkcionalnosti i pružili kupcima ugodno i što jednostavnije iskustvo kupovanja... Abrakadabra sada pruža i široku paletu digitalnih mehanizama plaćanja poput Aircasha, Keks Paya i kriptovaluta. Korisnici mogu plaćati na čak do 24 rate, a dostava je besplatna za narudžbe iznad 600 kuna (oko 150 KM). Uz dostavu na kućnu adresu, narudžbe je moguće preuzimati i na kioscima Tiska. Abrakadabra je i partner MultiPlusCard programa vjernosti pa se pri svakoj kupnji skupljaju nagradni bodovi",  poručila je tada Miljko.

Rast prihoda se u posljednje dvije godine zaista dogodio, no kako su rasli prihodi tako se gomilali i gubici. A007 plus je 2023. ostvario prihode od 5.270.535 eura (oko 10 miliona KM), što je 755 hiljada eura više u odnosu na godinu dana ranije. Istovremeno, gubitak tvrtke iznosio je oko milion i sto hiljada eura.

Što sa zaposlenicima i kupcima?

Hrvoje Kraljević, prvi direktor Abrakadabre, odnosno tvrtke A007 plus ambiciozno je najavio kako će firma još 2106. imati stotine zaposlenika. Istu godinu završili su s 42 zaposlenika, a 2023. u A007 radilo je svega 26 ljudi. Iz Fortenove poručuju kako radnici neće preko noći ostati bez posla, već kako će dobiti priliku unutar Grupe.

"Abrakadabra će voditi brigu i biti odgovorna prema svim svojim zaposlenicima kojima je omogućen kontinuitet zapošljavanja".

U Hrvatskoj se hitno povlači proizvod koji se obilato koristi i u BiH: Provjerite svoje zalihe

Kada je riječ o korisnicima platforme, Fortenova tvrdi kako oko dostave ili povratka ranije naručenih artikala, ne bi trebalo biti nikakvih problema.

"Narudžbe kupaca koje su realizirane do datuma gašenja web trgovine bit će dostavljene kupcima u skladu s potvrđenim rokovima i uvjetima kupnje. U slučaju da naručeni proizvodi ne budu isporučeni do 31.8. ili ako kupci požele vratiti uređaj, moći će se obratiti korisničkoj podršci koja će ostati aktivna sljedeće dvije godine. Iako web shop prestaje s poslovanjem, korisnička podrška preuzet će brigu o svim pitanjima vezanim uz jamstva, reklamacije i isporuke narudžbi. Kupci koji su kupili uređaje s produljenim jamstvom, moći će se obratiti korisničkoj podršci koja će ih uputiti na sljedeće korake i dati sve potrebne informacije, uključujući kontakt s pružateljima jamstva",  objašnjavaju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak