G. Westerwelle: Nezavisnost Kosova je realnost

Radiosarajevo.ba
G. Westerwelle: Nezavisnost Kosova je realnost


Njemački ministar vanjskih poslova Guido Westerwelle sastao se u Beogradu sa premijerom Srbije Mirkom Cvetkovićem, predsjednikom Borisom Tadić i predstavnicima pojedinih opozicionih stranaka.

Westerwelle se prethodno obratio studentima beogradskog Univerziteta. Njemački ministar je izjavio da se Evropska unija zalaže za direktne razgovore Beograda i Prištine, i da oni treba da se vode u Bruxellu, a ne u New Yorku.

Njemački ministar vanjskih poslova je podsjetio da je nezavisnost Kosova realnost i da je stručno Mišljenje međunarodnog suda pravde nedvosmisleno.

"Neophodan je dijalog o praktičnim pitanjima i boljim uslovima života. U EU smatraju da je šansa za to konferencijski sto u Bruxellu, a ne u New Yorku", rekao je Westerwelle studentima u Rektoratu Univerziteta u Beogradu.

On je dodao da pomirenje može uspjeti samo ako se Beograd suoči sa realnošću. Prema njegovim riječima, sa procesom pomirenja se ne može preuraniti jer je to ulaznica u Evropsku uniju. Westerwelle u okviru trodnevne posjete zapadnom Balkanu večeras odlazi u Sarajevo, a sutra bi trebalo da posjeti Prištinu i Gračanicu. Šef njemačke diplomatije juče je posjetio Zagreb.

dw-world/radiosarajevo.ba


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak