Florence Hartmann se plaši hapšenja u Hrvatskoj

Radiosarajevo.ba
Florence Hartmann se plaši hapšenja u Hrvatskoj

Nakon što je jučer objavljen nalog za hapšenje Florence Hartmann, glasnogovornice bivše Glavne tužiteljice Haškog tribunala Calre Del Ponte, Hartmanova je otkazala svoje putovanje u Hrvatsku, piše Slobodna Bosna.

Hartmannova je ranije zbog nepoštovanja suda kažnjena novačnom kaznom od 7.000 eura, ali je nije platila, pa je jučer ta kazna preinačena u zatvorsku kaznu u trajanju do sedam dana.

Hartmann je ignorisala dvije naredbe suda da do 25. oktobra plati globu od 7.000 eura. Žalbeno vijeće Tribunala je nalog za hapšenje uputilo vlastima Francuske čija je Hartmann državljanka.

"Nisam iznenađena presudom. Mislim da vlasti Francuske neće izvršiti nalog Tribunala i da me neće uhapsiti i transferirati u Haag, jer su svjesni da bi time prekršili Konvenciju o ljudskim pravima. Međutim mogu biti uhapšena u bilo kojoj drugoj državi, zbog toga sam upravo otkazala let za Zagreb. Pozvana sam od strane hrvatskih vlasti na 20. godišnjicu pada Vukovara, kojoj nažalost neću moći prisustvovati zbog straha da ću biti uhapšena od strane istih vlasti koje su me pozvale", rekla je Hartmanova za Slobodnu Bosnu

Sud je Florence Hartmann 2009. proglasio krivom za nepoštovanje suda jer je objavila dvije povjerljive odluke suda iz procesa protiv Slobodana Miloševića. Prvostepenu presudu je ove godine potvrdilo Apelaciono vijeće, odbacivši žalbu Hartmannove koja je od 2000. do 2006. bila predstavnica za štampu Carle Del Ponte.

Pošto Hartmann nije platila globu u dvije rate do kraja augusta, što je bio rok određen presudom, žalbeno vijeće Tribunala joj je 12. oktobra naložilo da kaznu plati do 25. oktobra ili, ako to ne učini, da do 26. oktobra obavijesti sud o razlozima. Ona se, međutim, oglušila i o to naređenje suda, prenosi Srna.

Hartmann je, umjesto toga, uputila dva pisma predsjedniku Tribunala Patricku Robinsonu, tvrdeći da ne može da plati kaznu, uz podsjećanje da je sud, tokom postupka protiv nje 2008. godine, prihvatio da ona nema novca ni za odbranu.

Tim pismima, Hartmann je, međutim, obavijestila Tribunal da su "osobe koje su je podržavale" prikupile novac za globu i uplatile ga na račun u jednoj francuskoj banci. Hartmann je poručila da Tribunal može sam podići novac sa tog računa za kaznu.

Tribunal je, s druge strane, insistirao da Hartmann sama, na propisan način, plati novčanu kaznu sudu, što ona nije učinila.

Vezano: Florence Hartmann kriva za nepoštivanje suda

 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak