Evropska komisija opomenula Jadranku Kosor

Radiosarajevo.ba
Evropska komisija opomenula Jadranku Kosor

Evropska komisija pozvala je danas rukovodstvo Hrvatske da se uzdrži od izjava koje bi mogle nanijeti štetu procesu pomirenja i kažnjavanju ratnih zločinaca, nakon što je hrvatska premijerka Jadranka Kosor nedavno izrazila poštovanje haškim osuđenicima Anti Gotovini i Mladenu Markaču, osuđenim u Hagu za zločine nad Srbima.
        
Iz kabineta komesara EU za proširenje Stefana Fuellea podsjećaju Hrvatsku da je obaveza svih da u potpunosti sarađuju sa Haškim tribunalom i da je i Hrvatska svojim potpisom tu obavezu prihvatila.
        
"Pozivamo sve javne ličnosti u Hrvatskoj da se uzdrže od izjava koje bi mogle da dovedu u pitanje proces pomirenja i potrebu da se nepristrasnim postupkom protiv ratnih zločinaca sprovede pravda", navedeno u saopštenju iz Fuelleovog kabineta.
        
Šef delegacije Evropske komisije u Zagrebu Paul Van Doren ranije danas je rekao da Komisija ohrabruje sve javne ličnosti da se uzdrže od izjava koje bi mogle da dovedu u pitanje značaj pomirenja i potrebu da se služi pravdi kroz nepristrasno procesuiranje ratnih zločina.
        
On je podsetio da je Gotovini i Markaču u Haagu izrečena prvostepena presuda za njihovu ulogu u događajima 5. augusta 1995. u operaciji "Oluja" i da je u ovom trenutku u toku žalbeni postupak.

Evropska komisija ponavlja značaj pune saradnje sa Haškim tribunalom, čiji je Hrvatska, kako se podsjeća, osnivačka članica, navodi se u pisanoj izjavi Van Dorena dostavljenoj na molbu da prokomentariše izjave Kosorove.

"Cijenimo napore koje je hrvatsko rukovodstvo napravilo u pravcu pomirenja i podsticanja duha toleracija i verujemo da će Hrvatska nastaviti u tom pravcu", zaključio je ambasador.

Haški tribunal je prvostepenom presudom od 15. aprila Gotovinu osudio na 24, a Markača na 18 godina zatvora zbog učešća u zajedničkom zločinačkom poduhvatu i zločina nad srpskim civilima tokom i poslije operacije "Oluja".
        
Kosor je naprije Kninu 5. augusta u govoru na obilježavanju 16 godina od "Oluje" pozdravila Gotovinu i Markača, za šta je dobila višeminutni aplauz.

U Briselu do danas nije bilo zvanične reakcije na ove izjave hrvatske premijerke, koja je prije dva dana, nakon sastanka sa slovačkom koleginicom Ivetom Radičovom, rekla da je akcija "Oluja" bila oslobodilačka, a da su osuđeni generali zaslužni za hrvatsku slobodu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak