EU: Prva rata pomoći proračunu Srbije

Radiosarajevo.ba
EU: Prva rata pomoći proračunu Srbije

Evropska unija donijela u utorak odluku da isplati prvu ratu pomoći za proračun Srbije od 50 miliona eura, dok će sljedeće godine biti isplaćena druga rata od 50 milijuna eura, kao i zajam od dodatnih 200 milijuna eura za proračun u cilju održavanja makroekonomske stabilnosti, prenosi Hina.

"Dodjeljujući ovu pomoć, EU nastavlja iskazivati svoju posvećenost procesu evropskih integracija Srbije i solidarnost sa zemljama koje trpe posljedice ekonomske i financijske krize", izjavio je šef delegacije EU-a u Srbiji Vincent Geger.

On je dodao da će sredstva, "pored stabilizacije financijske i ekonomske situacije, pomoći Srbiji da održi nivo broja zaposlenih u državnoj administraciji, koji je neophodan za nastavak procesa evropskih integracija".

Odobrena sredstva su dio Instrumenta pretpristupne pomoći EU-a (IPA), namijenjenih kao pomoć zemljama koje teže tome da postanu članice Unije. IPA fondovi se obično koriste za financiranje projekata.

Srbijanske vlasti su 2009. pokrenule sveobuhvatne pregovore s međunarodnim financijskim institucijama. Aranžmani s tim institucijama su imali kao izravan cilj pokrivanje proračunskog deficita i minimiziranje utjecaja ekonomske krize na Srbiju.

Tri najvažnija aranžmana, s Međunarodnim monetarnim fondom, Svjetskom bankom i Evropskom unijom blisko su povezana i pozivaju na strukturalne reforme, navelo je u saopćenju izaslanstvo EU-a u Srbiji.

Te reforme bi trebalo da rezultiraju uštedom u javnim sektorima (kao što su zdravstvo, školstvo, javna administracija, mirovinski sustav) i ojačaju upravljanje javnim financijama.

Vlasti Srbije planiraju važne promjene zakona o proračunskom sustavu koji se tiče fiskalne odgovornosti, a u planu je i harmonizacija politike o državnoj pomoći sa standardima EU-a, podsjeća se u saopćenju.

Ta podrška, prenosi Tanjug, ima za cilj omogućiti Srbiji da nastavi neophodne reforme u svrhu pristupa Uniji.

Pomoć uključuje razvoj administrativnih kapaciteta relevantnih institucija i tijela i održavanje razine rada osoblja na prioritetnim područjima evropskih integracija u državnoj administraciji.

Vezano:
Srbija podnijela kandidaturu za članstvo u EU

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak