EU počinje pristupne pregovore sa Crnom Gorom

Radiosarajevo.ba
EU počinje pristupne pregovore sa Crnom Gorom

Crna Gora je dobila zeleno svjetlo za početak pristupnih pregovora o ulasku u Evropsku uniju (EU).  Vijeće ministara EU je na sastanku u Luksemburgu donijelo odluku da pregovori trebaju početi u petak 29. juna, kada se očekuje da odluku potvrdi Evropsko vijeće na samitu 27 članica unije.
"Vijeće je prihvatilo ocjenu Komisije da je Crna Gora postigla potrebni nivo ispunjavanja uvjeta za članstvo, pogotovo u vezi političkih uslova usvojenih na Evropskom samitu u Kopenhagenu 1983."

Vijeće ministara je u saopštenju reklo da Evropska komisija pozdravlja napredak koji je Crna Gora napravila u primjeni dogovorenih reformi, sa naglaskom na vladavinu prava i borbu protiv korupcije i organiziranog kriminala.

Prema pisanju Slobodne Evrope, Švedski ministar vanjskih poslova Carl Bildt, koji se protivio određivanju datuma početka pregovora sa Crnom Gorom, nakon sastanka je na konferenciji za novinare objasnio zašto je pristao da Podgorica započne pregovore o priključenju EU:

Izbori najesen

Zabrinuti smo zbog organiziranog kriminala i korupcije u Crnoj Gori. Svjesni smo da je taj problem prisutan i u drugim zemljama, ali u Crnoj Gori je to uistinu veliki problem. Povjerenik za proširenje je kazao da je postignut napredak, ali mi tražimo da EUROPOL napravi široki izvještaj o stanju, te da  njegovi nalazi  budu dijelom izvještaja o napretku Crne Gore koji  bi trebao sadržavati  jasne informacije o tome što je učinjeno, ali i  što treba učiniti.” 

Belgijski ministar vanjskih poslova Didier Reynders napomenuo je da postoji određena zabrinutost u vezi sa Crnom Gorom, ali je njemački državni sekretar za spoljne poslove Michael Link kazao pred početak sjednice Vijeća ministara EU, da Njemačka podržava otvaranje pregovora sa Crnom Gorom.

Predsednik Crne Gore Filip Vujanović kazao je ranije da bi, u slučaju da ta država dobije datum pristupnih pregovora sa EU, bilo logično da se parlamentarni izbori održe na jesen ove godine, a ne u martu naredne kada ističe mandat aktuelnoj zakonodavnoj i izvršnoj vlasti. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak