EU mora izvršiti pritisak na Srbiju da uhapsi Mladića i Hadžića

Radiosarajevo.ba
EU mora izvršiti pritisak na Srbiju da uhapsi Mladića i Hadžića


Evropska unija mora izvršiti pritisak na Srbiju da uhapsi i izruči osumnjičene za ratne zločine prije nego što razmotri članstvo u EU, stoji u upozorenju nevladine organizacije za zaštitu ljudskih prava Human Rights Watch

Zahtjev Srbije za članstvo u EU-u proslijeđen je Europskoj komisiji na službenu ocjenu, unatoč neuspjehu u hapšenju dvojice posljednjih haških bjegunaca, Gorana Hadžića i Ratka Mladića.

“Europska unija ne bi trebala popustiti pred polovičnom suradnjom Srbije s Haaškim sudom. EU mora ići korak dalje od pričanja o odgovornosti ili žrtve Srebrenice nikada neće dobiti pravdu koju zaslužuju', rekao je Kenneth Roth, izvršni direktor Human Rights Watcha, u saopštenju na web stranici organizacije, prenosi Hina.

“Vjerodostojnost EU-a prema međunarodnoj pravdi je u pitanju. Ako EU ne bude insistirala da se osigura hapšenje posljednjih bjegunaca optuženih za ratne zločine počinjene u srcu Europe, teško da će inzistirati na pravdi za takve zločine počinjene na nekom drugom mjestu”, naglasio je Roth.

Ministri vanjskih poslova EU-a izjavili su kako će suradnja Srbije s Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju (ICTY) biti razmatrana na svakom narednom koraku Srbije prema Europskoj uniji.
radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak