Dulić: Nikada nisam prekršio zakon

Radiosarajevo.ba
Dulić: Nikada nisam prekršio zakon

Bivši funcioner srbijanske vlade Oliver Dulić, prijavio se policiji nakon što se pozvao na imunitet da bi izbjegao privođenje i mogao organizovati konferenciju za novinare, javio je novinar agencije Anadolija iz Beograda.

Dulić je, prije prijavljivanja policiji održao konferenciju za novinare.

Policija Srbije
po nalogu Tužilaštva za organizovani kriminal pokušala je jutros da privede bivšeg srbijanskog ministra za životnu sredinu i prostorno planiranje Olivera Dulića. Dulić koji je funkcioner opozicione Demokratske stranke (DS) pozvao se na imunitet kako bi mogao da održi konferenciju za novinare i demantuje optužbe nazvavši pokušaj njegovog privođenja "političkom hajkom".

Ministar životne sredine i prostornog planiranja u prethodnoj vladi Srbije Oliver Dulić je na konferenciji za novinare u Skupštini Srbije negirao optužbe za korupciju i rekao da nije prekršio zakon.

On je novinarima rekao da se neće više pozivati na poslanički imunitet, a jutros je prilikom pokušaja njegovog privođenja to učinio "kako bi mogao da saopšti istinu".

"Protiv mene se, zajedno sa nekim medijima, vodi politička hajka. Ovdje sam da bi razotkrio i ogolio ono što je protiv jednog nevinog čovjeka ili nevinih ljudi, zarad prikazivanja jedne glave i puštanja krvi koja javnosti treba. Ja nikada nisam prekršio zakon", rekao je Dulić.

On je novinarima objasnio da je samo omogućio građanima da uz, saglasnost tadašnjeg predjednika vlade Ivice Dačića, postavljanjem optičkih kablova duž puteva u Srbiji omogućen "brži internet i da bi za to trebalo da bude nagrađen, a ne da ide u zatvor".

Prethodno se novinarima obratio predsjednik političkog savjeta DS-a Dragoljub Mićunović koji je rekao da se radi o političkom progonu, a konferenciji za novinare je prisustvovalo još nekoliko visokih funkcionera ove stranke, bivših ministara.

Beogradski mediji prenose da je Dulić i ranije dovođen u vezu sa aferom oko izdavanja dozvola za postavljanje optičkih kablova duž srpskih puteva slovenačkoj firmi Nuba invest.

Prema tim navodima sumnnje se svode na način kako je ova firma dobila ovoliki posao pošto je imala mali kapital i tek je bila formirana.

Ministarstvo je u ime te firme, uputilo zahtjev preduzeću Putevi Srbije radi izdavanja saglasnosti za postavljanje optičkog kabla na relaciji Batrovci-Beograd. Zahtjev je potpisao ministar Oliver Dulić.

Savjet za borbu protiv korupcije Srbije je u svom izvještaju u novembru 2010. godine ukazao na pomenuti slučaj.

Jedna slovenačka firma je, prema navodima tog izvještaja, gradila mrežu optičkih kablova prema Hrvatskoj, Rumuniji, Bugarskoj, Makedoniji, a registrovani operateri u Srbiji su kasnije uspjeli da dođu do dozvola preko JP Putevi Srbije.

Još nekoliko lica koja se dovode u vezu sa ovim slučajem je privedeno, a na zahthev Tužilaštva za organizovani kriminal Administrativni odbor Skupštine Srbije donio je odluku da se poslaniku DS-a ukine imunitet. Ovim povodom raspravljaće i parlament Srbije.

Prvi potpredsjednik Vlade Srbije zadužen za borbu protiv korupcije Aleksandar Vučić izjavio je ovim povodom da je "tek počela borba protiv korupcije i da tužilaštvo može slobodno da radi svoj posao".

Vučić koji je lider vladajuće Srpske napredne stranke (SNS) naglasio je da postoji odlučnost da se sa "obračunaju sa jednim od najvećih zala savremenog društva".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak