Duhovna rehabilitacija ima novo lice (VIDEO)

Radiosarajevo.ba
Duhovna rehabilitacija ima novo lice (VIDEO)

Duhovno-rehabilitacioni centar "Crna reka"

U Duhovno-rehabilitacionom centru "Crna reka", čiji je upravnik protojerej Branislav Peranović, ovisnike “liječe“ tako što ih tuku, piše “Vreme“.

Pored toga što štićenike prebijaju lopatama, postavlja se pitanje imaju li medicina, psihijatrija i zakonodavstvo bilo kakav smisao ako lijekove dozira Peranović, koji je studirao poljoprivredu, "medicinske sestre" su ovlašćeni batinaši, a čuvari pitbul terijeri i dobermani.

Duhovno-rehabilitacioni centar "Crna reka" nalazi se u blizini Novog Pazara, a zvanično je registriran 2005. godine.

Jedan od onih koji su prošli "rehabilitaciju" kaže da su ga pri dolasku u centar pratili roditelji. Uz prijatan razgovor, ponudili su roditeljima ugovor u kojem stoji da ovisnik na liječenju pristaje na svaku vrstu tretmana, "što uključuje lakše i malo teže batine". Potom su potpisali papir u kojem stoji da je period liječenja šest mjeseci, po cijeni od 350 eura mjesečno.

"U dvorištu poredaju ovisnike ukrug, da gledaju kako tuku ’nevaljalog’. Biju motkama, lopatama, pesnicama, šipkama, kaiševima, čime stignu", tvrdi bivši štičenik Duhovno-rehabilitacionog centra.

Prema njegovim riječima, i Peranović "zna da bije, često su mu ruke krvave".

"Kad udara rukama i nogama, leti mu mantija na sve strane. Trenira borilačke veštine", kaže bivši štićenik.

Iz razgovora sa poznavaocima prilika unutar Crkve kao institucije i crkvenim licima na službi u Novom Pazaru i okolnim mjestima, može se zaključiti da je Centar imao drugačiju namjenu.

To je blagoslovio i vladika Artemije, ali kad je vidio da se sve otrglo kontroli, digao je ruke, piše “Vreme“.

"Razapeše čoveka preko drvenog stola. Dvojica ga drže za ruke, treći uzima lopatu i pogledom pažljivo i oprezno meri da ne zakači ikone na zidu dok je lopata u zamahu. Neko ga savetuje da "lepo" udara, rečima "pazi mu jaja". Čuju se krici mučenika dok čovek-zver, jake konstitucije, kao sumanut deset puta udara lopatom po njegovoj zadnjici. Od siline udaraca i zamaha lopate batinaš se podiže na vrhove prstiju.

Ustaje mučenik, nakon lopatanja, i dobija udarac nogom u glavu. Potom ga postave okrenutog leđima prema zidu ispod ikone Bogorodice. Uz stalnu viku "spusti ruke dole", mučenik dobija pet jakih naizmeničnih udaraca, levom pa desnom otvorenom šakom.

Nakon toga onaj jake konstitucije hvata ga rukama za glavu, tuče kolenom nekoliko puta po njoj i, za kraj ove brutalne sesije, šutira ga u glavu. Prebijeni sve to podnosi stoički – uz povremeno mučne i teške uzdahe. Čovek-zver kao da je pobesneo, nastavlja da ga bije u glavu pesnicama i nogama dok se ovaj ne onesvesti.

Udarač potom uzima dah na nekoliko sekundi, dok njegov pomoćnik podiže prebijenog nesrećnika. Nakon što ga podignu sa poda, sledi mu još serija udaraca pesnicama u lice. Glavu tučenog pridržava asistent ovog brutalnog folklora; glava mlitavo udara o ikone koje kloparaju o zid na kom vise. "Vodi ga, i veži", poslednje su reči primenjenog boksera, upućene asistentu.", navodi "Vreme" priču iz Centra, u tekstu "Ubijanje Boga lopatom".


Protojerej Branislav Peranović

Za "duhovnu rehabilitaciju" ovisnika zaduženi pop Branislav Peranović je, u junu prošle godine, za B92 izjavio: "Ja ne govorim da treba pretiti. Narkomanu je neophodna svaka pomoć, svaka pažnja, koliko se može, ali ne sentimentalnost".



Vreme.com/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak