Dubioza kolektiv i policajci s karanfilima na protestima u Ljubljani

Radiosarajevo.ba

19:00 Policajci preko Twittera potvrdila da je uhapšeno dvoje izgrednika. Protesti i dalje protiču mirno. Demonstranti uzvikuju parole poput: "Svi na ulice, Janša u zatvor!" i "Svi ste gotovi, ne diskriminiramo", a sa zvučnika se čuju partizanske pjesme.

18:15 Na skupu na Trgu Republike trenutno se nalazi oko 7.000 ljudi. Pala je prva petarda.

17:20 Protesti u Ljubljani zasad su glasni i mirni, kako su i najavili organizatori, a najzapaženiju akciju imale su feministkinje koje su na kordon policije bacale vodene balone, higijenske uloške i cvijeće.

Pojavivši se u petak poslijepodne pred oko 5000 protestanata na glavnom trgu u Ljubljani, članovi bh. benda Dubioza Kolektiv započeli su svoj prigodni koncert riječima: 

"Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Srbija danas su uz Sloveniju!". 

Dočekani usvicima oduševljenja, odsvirali su nekoliko pjesama koje su se svojim tekstovima u potpunosti uklopile u razloge današnjih demonstracija koje su organizirane po cijeloj Sloveniji.

Dubioza je odsvirala 'Firmu Ilegal', 'Vratit će se Valter', 'Kokuz', 'Mito i Korupcija'... Kako javlja novinarka RadioSarajeva koja se nalazi na licu mjesta, demonstranti su pjevali zajedno sa Dubiozom.

 

Veliki broj ljudi okupio se i u drugim gradovima Slovenije, a policajci koji po službenoj dužnosti čuvaju red, okićeni su crvenim karanfilima 

 

O nastupu našeg benda u Ljubljani svjedoče i komentari na twitteru:

@JernejVerbic: Dubioza kolektiv je prišla v Ljubljano podpret boljšo Slovenijo. Njihovi bosanski teksti so strašljivo podobni našim. #ljprotest 

‏@radio_101: Na protestima u Ljubljani i @dubiozakolektiv! "Svi smo u istim govnima. Firma ilegal!" #ljprotest 

Među osnovnim zahtjevima demonstranata koji su se u popodnevnim satima, osim u Ljubljani, okupili u Mariboru, Ajdovščini, novoj gorici i Ptuju, su uspostava instrumenta građanskog nepovjerenja, reforma sudstva, brzo i učinkovito suđenje svima koji su do svog bogatstva došli na sporan način, te pljenidba nezakonito stečenog bogatstva. Smatra se, a bankari moraju preuzeti veću odgovornost za stanje na tržištu, te da građani moraju imati veći utjecaj na sastav državnog parlamenta. Zahtijeva se i formiranje ustavne komisije

Livestream sa ljubljanskih protesta može se gledati na ovom linku

 

 

 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak