Drugi Split Pride održan bez incidenata

Radiosarajevo.ba
Drugi Split Pride održan bez incidenata

Sanja Juras iz Udruge Kontra je izjavila kako je vrlo zadovoljna odazivom dužnosnika i građana, a Marije Cornelissen, zastupnica u Europskom Parlamentu za net.hr je mjere osiguranja komentirala rekavši da su one cijena koju treba platiti za sigurnost. "Prvo trebate osigurati sigurnost sudionika, a onda na red dolazi dijalog. Nadam se da će iduće godine biti manje policajaca", zaključila je. 

16:45 Prisutni se polako razilaze, policija još uvijek obezbjeđuje Rivu. Drugi Split Pride je, uprkos lošim prognozama i izostanku podrške od Grada, uspio. Policija je privela ukupno četrdesetak osoba zbog manjih izgreda, koji nisu ugrozili sigurnost učesnika Split Pridea.

16:00 Na Rivi ispred Splitske banke postavljena je mala pozornica na kojoj se dešava muzički program. Nastupa Le Zbor.

Ministar Ranko Ostojić pohvalio je rad policije: "Dobro je da je pride prošao bez incidenata. Da nije bilo nasilja prošle godine ne bi bilo ni policije niti ograda. Čestitam ljudima iz policije. Siguran sam da ovo osiguranje nije napravljeno radi ministara. Policija je ovaj put napravila posao kako treba."

15:16 - Povorka stigla na Rivu. Potencijalni izgrednici nisu se mogli približiti učesnicima Pridea na manje od 50 metara. Policija je privela jednu osobu koja je pravila nerede iza zaštitne ograde.

14:55 - Povorka je krenula ka splitskoj Rivi. Kretat će se Ulicom kralja Tomislava, Marmontovom i Obalom hrvatskog narodnog preporoda. Ulice kojima povorka prolazi zatvorene su u potpunosti, tako da incidenata teško može biti.

14:30 - Ministri Vesna Pusić, Ivan Vrdoljak, Ranko Ostojić i Arsen Bauk pridružili su se okupljenima.

"Bila sam nekoliko puta na Zagreb Prideu, nitko nas nije posebno zvao, to je stvar stava i svjetonazora. Došli smo stati u obranu hrvatskih zakona, kako bimo se borili protiv nasilja i kako bismo upozorili da svatko u Hrvatskoj ima pravo biti ono što jest bez ikakve diskriminacije", rekla je prisutna ministrica Pusić.

14.00 - Više od 600 aktivista, duplo više nego prošle godine, okupilo se u Đardinu prije početka šetnje Split Pridea, a učesnici i dalje pristižu. Šetnja ka Rivi počinje u 15.00 sati. Od javnih ličnosti prisutni su Mladen Badovinac iz TBF-a, Predrag Matvejević, Ante Tomić, Boris Dežulović, Viktor Ivančić, Damir Urban. Kako piše T-portal, kafići na Rivi rade, ali se piće poslužuje samo u plastičnim čašama kako bi se izbjegli potencijalni incidenti.

Na transparentima koji okupljeni drže može se pročitati: 'Svako misto svoju lezbu ima', 'STOP mržnji', 'Iz ormara na ulice', 'Moj partner je moja obitelj', 'Ljubi, ljubi pedera', 'Moj dida je gay', 'Ovo će biti dobar Pride, predosjećam', 'LGBT Torcida', 'I mi plaćamo porez', izvještavaju hrvatski mediji. 

Povorku ove godine obezbjeđuje 900 policajaca, za trećinu više nego prošle godine, a grad nadlijeće i helikopter.

Bolje obezbjeđenje objašnjava se i činjenicom da će Prideu prisustvovati hrvatski ministri Vesna Pusić, Ranko Ostojić, Ivan Vrdoljak, Arsen Bauk i Predrag Matić, te ambasadori Velike Britanije, Francuske, Holandije, Norveške i drugih zemalja, kao i delegacija Evropske unije. Policija je najavila da neće tolerisati nikakve incidente, a na mjestima kuda će povorka proći postavljen je i video-nadzor.

Povorka, za koju su organizatori naglasili da predstavlja protest za poštivanje ljudskih prava, a ne slavljeničku paradu, krenut će sa Đardina, a završiti na Rivi. Prema pisanju hrvatskih medija, atmosfera je osjetno bolja nego prošle godine, što zbog 300 uhapšenih izgrednika na prvom Split Prideu, a što zbog podrške nekolicine ministara. 

S druge strane, Grad Split na čelu sa Željkom Kerumom i njegovim pomoćnicima, nisu olakšali posao organizatorima Split Pridea, te su im pokušali i zabraniti završnicu na Rivi, zbog čega su udruge Kontra i Iskorak najavile tužbe.

Milanović o Prideu: Kome smeta, neka okrene glavu



Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak