Draža Mihailović udavljen pa kremiran u toplani?

Radiosarajevo.ba
Draža Mihailović udavljen pa kremiran u toplani?

Beogradska javnost ne prestaje biti zabavljana mogućim posljednjim počivalištem vrhovnog komandanta kolboratorskog ravnogorskog pokreta iz Drugog svjetskog rata i ratnog zločinca, đenerala Draže Mihailovića. Prema posljednjoj “vjerodostojnoj” verziji koju je beogradskim Večernjim novostima ispričao bivši šef odsjeka Udbe za Leskovac, Nikola Ilić, Mihailović nije strijeljan pa poliven krečom već zadavljen, da bi njegovo tijelo kasnije bilo kremirano u jednoj od beogradskih toplana.

Iliću je ovu, jednu od mnogobrojnih istina o Mihailovićevim posljednjim trenucima navodno saopštio pokojni Vladimir Babić iz Bojnika, jedan od bivših šefova kabineta ministra unutrašnjih poslova Slobodana Penezića Krcuna.

“Draža nije ubijen ni sahranjen na Adi ciganliji. Nije streljan, već je udavljen u zatvoru. Dok je spavao, dežurni oficiri su mu navukli omču. Prethodno su ga naterali da popije više alkohola da bi se uspavao. Beživotno telo su umotali u ćebe i uz pomoć dva nemačka zarobljenika utovarili u kamion.“, ispričao je Ilić novinarima Večernjih novosti.

Vladimir Babić koji je  nije znao u koju beogradsku toplanu je telo odvezeno, ali je Iliću ispričao da je „ložač“ bio saradnik Ozne, kome je rečeno da je u ćebetu nemački zarobljenik.

Jedan od Beograđana, koji su na Facebooku sharovali članak iz Večernjih novosti je prokomentirao da ukoliko ovo jeste istina, onda je Mihailović „bar posmrtno bio i od neke koristi svom narodu i da mu je svojim telom pomogao da se malo manje smrzava te zime.“

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak