Drašković javno vrijeđao Zukorlića i islam

Radiosarajevo.ba
Drašković javno vrijeđao Zukorlića i islam

Gostujući u emisiji Ćirilica srbijanske Happy televizije poznati srbijanski političar i predsjednik nekada vodeće opozicione stranke Srpski pokret obnove (SPO) Vuk Drašković otvoreno je vrijeđao glavnog muftiju Islamske zajednice u Srbiji Muamera ef. Zukorlića, islam i muslimane, potvrđeno je agenciji Anadolija (AA) iz Bošnjačke kulturne zajednice (BKZ) iz Novog Pazara.  

Potpomognut neukusnim insistiranjima voditelja Miomira Marića, navode u BKZ-u, Drašković, inače poznat po nacionalističkom romanu Nož, iznio je niz uvreda na "račun islama, muslimana, muslimanskih svetinja i pokazao otvoreno neprijateljstvo prema istim".

"Drašković je podsjetio na svoju sramnu fašističku izjavu s početka devedesetih godina izrečenu na mitingu SPO-a u Novom Pazaru da će odsijecati ruke muslimanima koji budu digli dva prsta ili svoj stranački i nacionalni barjak, te etiketirao muslimanske velikodostojnike običnom čovjeku neprimjerenim epitetima, a kamoli javnoj ličnosti, političaru ili piscu. Bošnjačka kulturna zajednica smatra da je Drašković ovakvim fašizoidnim, antimuslimanskim i nehumanim izljevima nacionalizma u cilju medijske propagande i vlastite promocije nanio nenadoknadivu štetu samome sebi ", naveli su iz BKZ.

Oštro su odbacili stavove Draškovića o muftiji Zukorliću.

"Međutim, ne dozvoljavamo nikome, a pogotovu ne ravnogorskom vojvodi i salonskom četniku Draškoviću da pokuša vrijeđati, unižavati i omalovažavati najveće duhovne predvodnike muslimana Balkana kakav je muftija Zukorlić. Uvredom muftije Zukorlića, pogotovu apostrofirajući njegovu vjersku ulogu, Drašković je uvrijedio sve muslimane, a omalovažavajući svetost titule muftije pokazao je otvoreno neprijateljstvo prema islamu i njegovim vrijednostima", stava su u BKZ.

Od Draškovića su zatražili javno izvinjenje i obećanje da više nikada u javnim nastupima neće omalovažavati muslimanske svetinje i posebnosti.

"U BiH, Sandžaku, Crnoj Gori, Kosovu i diljem svijeta, gdje danas žive Bošnjaci protjerani sa svojih ognjišta dijelom zahvaljujući i Draškovićevom Nožu, kao animirajućem sredstvu srpskog nacionalizma, još uvijek se liječe rane, sasušuje krv poklanih, silovanih i spaljenih civila, te traže posmrtni ostaci ubijenih Bošnjaka i Bošnjakinja. Ne smije se zaboraviti ni paravojna formacija SPO-a Srpska garda sa 40 hiljada četničkih dobrovoljaca ideološki nadojena Draškovićevom retorikom koja je pod komadom Đorđa Božovića Giške i Branislava Matića Belog 1991. i 1992. godine sijala smrt u Hrvatskoj i BiH", napominju u Bošnjačkoj kulturnoj zajednici.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak